'Geen kopieerheffing op it'

Het plan van de Stichting Thuiskopie om ook apparatuur als mp3-spelers, 'hardeschijf'-recorders en later computers een kopieerheffing op te leggen stuit op fel protest van de Nederlandse ict-industrie. De politiek laat het onderwerp links liggen.

De brancheorganisatie van Nederlandse ict-bedrijven ICT-Office liet vorige week in een brief aan minister-president Balkenende weten dat de plannen om het kopieerrecht uit te breiden naar nieuwe ict-apparaten slecht zijn voor de innovatieplannen van het kabinet. De ict-bedrijven die de brief ondertekend hebben, waaronder HP, Apple, Philips, Intel en Sony, zijn bang voor miljoenenclaims als de uitbreiding naar mp3-spelers, dvd-recorders en later mogelijk computers doorgaat. De bedrijven verwachten dat ze deze claims maar voor een beperkt deel te kunnen doorberekenen aan de consument. De prijzen staan onder grote druk door internationale internetwinkels en parallelimport uit Europese landen zonder regels.

Onvoldoende onderzocht

De uitbreiding van de kopieerheffing naar mp3-spelers en dvd-recorders zoals de Stichting Thuiskopie die nu binnen twee maanden wil doorvoeren, ligt niet voor de hand. Dit zegt hoogleraar Bernt Hugenholtz, verbonden aan het Instituut voor Informatierecht aan de UVA. "Tot nu toe gaat het in de wet om heffingen op blanco dragers als cassettes en cd-rom's, en heel duidelijk niet om machines als mp3-spelers. De relatie tussen de vele functies van deze apparatuur en de bescherming van het auteursrecht ligt veel minder voor de hand dan bij de oude dragers." Hij vindt ook dat de mogelijkheden van digitaal rechtenbeheer die heffingen overbodig maken onvoldoende onderzocht zijn.
Verder heeft Hugenholtz kritiek op de autonome positie van de Stichting Onderhandelingen Thuiskopie. Deze partij is bij wet aangewezen om de tarieven vast te stellen. "In andere Europese landen is deze taak direct bij een ministerie ondergebracht, zodat er politieke verantwoording afgelegd kan worden. De Commissie Auteursrecht, het adviesorgaan van het ministerie van Justitie, heeft een paar maanden terug voorgesteld deze bevoegdheid op te nemen in een Algemene Maatregel van Bestuur, zodat het ministerie erover beslist. Dat is alleen nooit gebeurd. Daardoor vertoont het debat over de kopieerheffingen nogal wat ondemocratische trekjes."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-29T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.