Nieuw VRI-model identificeert IT'er

Wanneer mag iemand zich 'IT'er' noemen? Dat is een vraag waarop geen eenduidig antwoord meer te geven is. De Vereniging van Register Informatici (VRI) introduceert een nieuw model dat aangeeft waarmee IT'ers zich bezighouden. Het heet 'Werkterrein Informatica' en is opgesteld door Prof. dr ir Jan Dietz.

Het VRI-model Werkterrein Informatica is van toepassing op het gehele werkterrein van informatici. Dietz hanteert een matrix-vorm met twee dimensies. Bij de ene dimensie onderscheidt hij vier soorten werkzaamheden: architectureren (de ontwikkelaars), ontwikkelen (de realiseerders), invoeren (de invoerders) en beheren (de beheerders). Bij iedere werkzaamheid geeft Dietz aan over welke eigenschappen de betrokken IT'ers beschikken. Zo is een typische eigenschap van een ontwikkelaar strategisch en associatief denken en die van een beheerder betrouwbaarheid.
In de andere dimensie onderkent hij drie soorten systemen: bedrijfsprocessen, informatiesystemen en infrastructuur, waar bij ieder systeem de aspecten 'functie/gedrag' en 'constructie/werking' worden meegenomen. De beide dimensies worden in het model met elkaar verbonden, waardoor er een indeling in 24 cellen ontstaat. Het gaat dan om velden als 'concipiëren architectuur bedrijfsfuncties', 'functioneel systeemontwerp', implementatie infrastructuur' en 'operationeel systeembeheer'. Met het model kan vervolgens de derde dimensie in beeld worden gebracht met vlakken als uitvoering, management, advisering, onderzoek en onderwijs. Vervolgens kan vastgesteld worden welke cellen praktische relevantie hebben.

Bril

Volgens Dietz worden de drie soorten systemen zichtbaar wanneer men naar een organisatie kijkt door drie 'informatiekundige' brillen. De rode bril maakt zichtbaar hoe in een organisatie de essentiële bedrijfsactiviteiten zijn georganiseerd: de bedrijfsprocessen. Door een groene bril zijn de informatieverwerkende activiteiten te zien. Typische voorbeelden zijn verkoop-, inkoop- en productie-besturingssystemen. Met de blauwe bril kan men zien hoe de 'groene' zaken gestalte krijgen. De systemen die men door deze bril ziet, heten collectief 'de infrastructuur'. Die omvat niet alleen netwerken, maar ook opslag en verwerking van gegevens. Denk bijvoorbeeld aan e-mail-systemen, tekstverwerkers en databasemanagement-systemen.
Uiteindelijk draait het in het model om twee typen IT'ers: vaklieden en bruggenbouwers. Vaklieden zijn mensen die de systemen in constructie-technische zin tot stand brengen en in stand houden (het constructie/werking-aspect). De bruggenbouwers brengen en houden twee werelden bij elkaar door de functie en het gedrag van de ene te laten passen bij de constructie en werking van de andere. Het nieuwe model heeft de pretentie elementair, stabiel, herkenbaar en breed toepasbaar te zijn, aldus VRI.
 
Tweede VRI-congres
Op 28 en 29 mei aanstaande wordt in Almelo het tweede VRI-congres gehouden onder de titel 'IT 2000: de wereld als werkplek'. Centraal thema is de vraag wat de gevolgen zijn van de vele ontwikkelingen op het gebied van informatietechnologieën en hoe die in de toekomst het hoofd kunnen worden geboden. Aspecten als kwaliteit en beveiliging spelen daarin een belangrijke rol.
Op de eerste dag worden drie onderwerpen uitgediept: het telematica-beleid van het ministerie van Verkeer & Waterstaat, de beveiliging in het financiële verkeer en het borg staan voor kwaliteit. De tweede dag staat in het teken van de toekomst. Sprekers zijn Kevin Murphy, hoofd R&D van James Martin + Co en professor Keller en er is een workshop onder leiding van professor Dietz.
Voor meer informatie: 079 3415796, of http://www.vri.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-04-18T00:00:00.000Z Rik Sanders