Banken snijden in ict

Bij Rabofacet moeten 250 banen verdwijnen. Het gaat daarbij om een groot aantal ict'ers, waaronder managers en projectleiders.


ICT Barometer
Dat de posities van externe automatiseerders regelmatig ter discussie staan, komt tevens naar voren in de derde meting van de ICT Barometer, de tweemaandelijkse enquête van Ernst & Young onder topmanagers van Nederlandse bedrijven en overheden. Daaruit blijkt dat bij bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers er een afname is van het aantal ict-inhuurkrachten. Daartegenover staat dat binnen de overheid en nonprofit-sector en de handel/distributie er een stijging zichtbaar is van het aantal externen.
De barometer geeft verder aan dat naar verwachting de meeste ict-uitgaven pas in de tweede helft van dit jaar zullen loskomen. Toch tonen ict-professionals en managers zich minder pessimistisch dan begin 2002. Zij denken dat de ict-budgetten de komende twaalf maanden 7 procent hoger liggen dan in de afgelopen twaalf maanden, met name in hardware en software.
Volgens woordvoerder Hans van Zon zal de reorganisatie bij de automatiseerder en facilitair dienstverlener van de Rabobank in 2003 moeten zijn afgerond, in nauw overleg met de vakbonden. De sanering past in een kostenbeheersingplan waarbij eerder al driehonderd van de duizend inhuurkrachten de deur zijn gewezen. Van Zon verwacht overigens dat nog meer inhuurcontracten worden ontbonden.
Rabofacet biedt nu nog werk aan ruim 2200 werknemers, met vestigingen in Zeist, Utrecht, Best en Eindhoven.
De divisie kampt met een sterke teruglopende vraag naar ict-werkzaamheden bij de bijna 370 Rabobank-filialen in het land. Daardoor zijn veel inhuurkrachten overbodig geworden en diverse werknemers boventallig geraakt. Van Zon zegt dat een mogelijke verkoop van Rabofacet niet aan de orde is.
Bij Dexia Bank Nederland staan ook posities van ict'ers onder druk, zij het op kleinere schaal dan bij Rabofacet. De zakenbank schrapt als gevolg van de malaise op de financiële markten 350 tot vierhonderd arbeidsplaatsen, onder meer in de staf waarbinnen de automatiseringsgroep valt. Een woordvoerster kon echter niet aangeven hoeveel ict'ers de wacht worden aangezegd. Dexia Bank Nederland (1300 medewerkers) is een samenvoeging van Bank Labouchere en Kempen en Co. De fusiebank heeft al eerder aangegeven dat het uit kostenbesparingen zijn eigen backoffice wil onderbrengen bij I-Broker, een applicatie-dienstenaanbieder op het gebied van bancaire systemen.
Ook andere banken bezuinigen fors op ict. Naar verluidt zou ABN Amro tegen zijn detacheerders hebben gezegd dat ze alleen tegen veel lagere tarieven aan de slag mogen blijven. Een gerucht dat de bank zelf 250 eigen automatiseerders wil laten afvloeien, is tot nu toe onbevestigd gebleven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-04-12T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.