'Verlies Netware aan Windows NT marginaal'

Novell toont zich zelfbewust op Brainshare:

SALT LAKE CITY, UT - De dreiging van Windows NT voor Netware wordt schromelijk overschat zo blijkt uit recente marktcijfers. Novell omarmt verder Suns Java en bouwt aan een Internet/intranet-strategie. Novell NDS komt beschikbaar voor Windows NT, een feature waarmee Microsoft wind uit de zeilen wordt genomen.

Op Novells jaarlijkse gebruikersconferentie Brainshare is ceo Bob Frankenberg vol zelfvertrouwen, na een jaar waarin het bedrijf veel kritiek over zich heen kreeg. De heroriëntatie (verkoop Wordperfect, Appware, Unixware, Btrieve, Dos 7) is achter de rug. Novell kan zich weer richten op datgene waarin het altijd sterk is geweest: lokale netwerken voor file en print-services. Een Internet/Intranet-strategie - zorgvuldige positionering van Netware als file- en printer-lokaal netwerk waarin het nieuwe NDS (Novell Directory Services), Groupwise en Suns Java programmeertaal een belangrijke rol krijgen - moet van Novell weer een florerend bedrijf maken.

Makkelijk scoren

Frankenberg scoorde gemakkelijk voor een publiek van zo'n vijfduizend Amerikaanse Novell-ontwikkelaars en var's (value added resellers) door te wijzen op de successen die, ondanks alles, in het afgelopen jaar behaald zijn. Om te beginnen verliest het vlaggeschip Netware nauwelijks marktaandeel aan Microsofts Windows NT. "Sinds de vorige Brainshare zijn er 817.000 licenties verkocht", aldus Frankenberg. Met een marktaandeel van 64 procent (cijfer van marktonderzoeker IDC) levert Netware maar een paar procentpunten in ten opzichte van het voorgaande jaar. Windows NT lijkt vooral van Unix, Banyan en IBM's Lanserver marktaandeel te snoepen. Grote bedrijven met forse investeringen in Netware denken er niet aan om op Windows NT over te stappen. Daarvoor is NT's performance te gering en zouden er beheersproblemen bestaan bij grote netwerken. Windows NT's grootste concurrent is Unix, niet Netware.
Ook Novells e-mail- en groupware-software Groupwise verkoopt goed. In 1995 kwamen er 2,5 miljoen nieuwe gebruikers bij, zodat het totaal nu op 5,5 miljoen gebruikers ligt, aanzienlijk meer dan wat IBM met Lotus Notes wist te scoren. Groupwise is een uit de boedel van Wordperfect gelicht produkt. Frankenberg: "IBM betaalde 3,5 miljard dollar voor Lotus Notes, dan is die één miljard die wij betaald hebben voor Groupwise een goede deal."
Frankenberg greep Brainshare aan om, wat laat, Novells Internet/intranet-strategie onder de aandacht te brengen. In december vorig jaar kwam Novell al met een snelle Internet-server op de markt en op Brainshare werd officieel een licentie-overeenkomst voor Suns Java bekendgemaakt. Novell gaat Java's Virtual Machine inbedden in Netware zelf. Java lijkt goed geschikt voor gebruik in lokale netwerk-besturingssystemen als Netware. Ontwikkelaars krijgen de mogelijkheid om het te combineren met IPX en het op de conferentie geïntroduceerde NDS (Novell Directory Services).

NDS-software

Een belangrijke ontwikkeling is de aankondiging van Novells Netware Directory Services (NDS)-software voor Windows NT-server. Met NDS krijgen Windows NT-gebruikers een volledig opgetuigde directory, een belangrijke feature die Microsoft nog niet kan leveren, maar die in komende jaren wel via Microsoft beschikbaar moet komen. Met de software kan Netware Windows NT alsook Unix-server beter integreren. Novell hoopt met NDS een defacto standaard te creëren, waarbij het voor Microsoft nog moeilijk zal worden om een voet aan de grond te krijgen.
Over de positionering van Novell zegt Frankenberg verder dat hij zijn bedrijf niet langer als concurrent van Microsoft wil zien. "We maken een file- en print-server, zij een applicatie-server." Windows NT wordt juist omarmd en kan als applicatie-server een plaatsje krijgen in een Netware-netwerk. Wat de toekomst betreft verwacht Frankenberg veel van de zogenoemde intranetten. Hij denkt daar over drie jaar al zo'n 35 procent aan omzet uit te halen. AM

Interesse voor Nest neemt toe

Twee jaar geleden lanceerde Novell een futuristische nieuwe netwerktechnologie; Novell Embedded Systems Technology ofwel Nest. Met deze technologie wordt het mogelijk op een makkelijke en goedkope manier allerlei apparaten in een netwerk op te nemen. Dat kunnen allerlei niet-computergerelateerde produkten zijn, variërend van koelkasten tot kopieermachines. Met de Nest-chip (kost een fractie van een dollar) geïnplanteerd kan via een simpel, veelal bestaand, netwerk gecommuniceerd worden. Toepassingen van Nest liggen vooral in het vlak van het beheer, onderhoud of signalering (toner cartridge leeg, storing melden).
Met een grote Amerikaanse elektricteitdistributeur is een project opgezet waarbij via Nest koelkasten bij de consument thuis op afstand uit- en aangezet worden met als doel energie te sparen door middel van zogenaamde 'piekschering'. De bestaande elektriciteitskabels en de wandcontactdoos dienen daarbij als netwerk-aansluitpunt en verbinding. Er zijn inmiddels zeventig bedrijven bereid gevonden om een Nest-chip in hun apparaten aan te brengen, waaronder de printer/scanner-fabrikanten Hewlett Packard, QMS en Canon.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-29T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.