Miljoenenzwendel treft EDS

EDS is opgelicht door een bende criminelen. De automatiseerder wordt zelfs dubbel gepakt, omdat twee toeleveranciers - Akai Musical Instruments en Pioneer - rechtszaken tegen het bedrijf hebben aangespannen.

De ellende begon in 1997 toen EDS werd benaderd door mensen die zich voordeden als medewerkers van de Navo en de Amerikaanse luchtmacht. Zij bestelden voor tientallen miljoenen aan computer,- video en audio-apparatuur voor een zeer vertrouwelijk project voor stemherkenning dat in Nederland zou worden opgezet. Het automatiseringsbedrijf nam de rol van coördinator op zich en zorgde via een aantal toeleveranciers voor aflevering van de spullen. Eenmaal ingescheept verdween van zowel de klanten als de apparatuur ieder spoor. EDS schakelde hierop de FBI en andere onderzoekspartijen in. Het kreeg echter ook twee rechtszaken aan de broek van Akai en Pioneer die geld willen zien voor de geleverde spullen. Woordvoerder Bill Ritz wil vanwege het lopende onderzoek en de beide rechtszaken niet kwijt met hoeveel toeleveranciers EDS zaken heeft gedaan. De FBI was niet bereikbaar voor commentaar.
Eind december vorig jaar stuitte EDS ook al op frauduleuze praktijken. Daarbij zouden negen EDS-medewerkers de vestiging in New York en een aantal klanten hebben opgelicht. Tegen het negental, dat niet meer werkzaam is bij het bedrijf, loopt nog een justitieel onderzoek.  RS

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-03-17T00:00:00.000Z Rik Sanders