'Geïntegreerd beheer, geen standaarden'

CTR legt vinger op zere plek client/server:

CHARLESTON, SC - 'Het beheer van gedistribueerde omgevingen vraagt om een allesomvattende totaaloplossing. Het voldoen aan standaarden is op dit moment nog niet van belang, omdat de implementatie van deze standaarden in produkten onvolwassen is.'

Tot deze opmerkelijke conclusie komt het Amerikaanse bureau Computer Technology Research in het recente rapport Enterprisewide Systems Management. Des te opmerkelijker, omdat gedistribueerde omgevingen veelal heterogeen van aard zijn - bestaan uit systemen van verschillende komaf - en standaarden om de apparatuur op een uniforme wijze te kunnen beheren van des te groter belang lijken.
CTR acht de implementatie van standaarden in de huidige produkten echter dermate onvolwassen, dat het de gebruiker afraadt om dit als selectiecriterium in de aankoopbeslissing mee te nemen. "In plaats daarvan moet gezocht worden naar een totaaloplossing, waarbij vooral de mogelijkheid om software elektronisch te distribueren van groot belang is."

Vier trends

Tot deze uitspraken komt CTR na het analyseren van de trends in systeembeheer. Het onderscheidt vier belangrijke bewegingen: beheer blijkt meestal een zorg achteraf te zijn; op lange termijn zijn de exploitatiekosten van een gedistribueerde omgeving zeker niet lager dan die van centrale systemen; hoewel de gegevensverwerking op diverse locaties plaatsvindt, willen veel gebruikers het beheer centraliseren; en de functies die nodig zijn voor het inzetten van een applicatie - zoals software-distributie - blijken cruciaal te zijn voor een succesvolle implementatie.
"De krachtige werkstations op de bureaus van medewerkers beloven een toename van de produktiviteit. Dit treedt echter niet op wanneer eindgebruikers systeembeheerder van hun eigen kleine rekencentrum moeten worden", aldus het bureau.

Deelproblemen

Het beheer van gecentraliseerde omgevingen wordt gekenmerkt door op zichzelf staande oplossingen voor deelproblemen. "In zo'n omgeving is dit te accepteren, omdat de mainframes bediend worden door ervaren personeel. Waar nodig konden zelf verbindingen gebouwd worden tussen de verschillende beheersprodukten."
In client/server-omgevingen kan niet volstaan worden met zo'n puntsgewijze aanpak van de problemen. "Niet alleen is vaak het aantal te beheren processoren veel te groot, ook bevinden ze zich vaak op verschillende locaties. Bovendien mist de eindgebruiker de kennis en ervaring van de rekencentrummedewerker."
Systeembeheer voor gedistribueerde omgevingen dient dan ook zowel verticaal als horizontaal geïntegreerd te zijn, aldus CTR. De basis voor zo'n integratie is de management information base, waarin alle applicaties hun gegevens kunnen opslaan, zodat gezamenlijk gebruik mogelijk wordt. Als goed voorbeeld van zo'n geïntegreerde oplossing noemt het bureau het recentelijk door IBM overgenomen Tivoli Systems, dat de Tivoli Management Environment op de markt brengt. MU

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-03-08T00:00:00.000Z Maurice van Uden
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.