Tijdperk 'Network Computing' staat voor de deur

'Enterprise Network Computer': kans of illusie

We staan aan de vooravond van de vierde grote omwenteling op computergebied. Na de 'mainframes', de 'mini-computers' en de 'PC's' staat nu het tijdperk 'network computing' voor de deur.

Dit is de voornaamste conclusie uit een nieuwe studie van de Network Client Business Group (NCBG). In het kader van dit onderzoek zijn meer dan driehonderd interviews gehouden. Titel van dit rapport is 'The Enterprise Network Computer, Market Opportunity or Illusion?'. De samenstellers komen tot de slotsom dat de 'netwerkcomputers' en 'netwerkapparaten' de interactieve componenten zijn van de komende golf van veranderingen. Uitgelegd wordt dat deze vierde grote omwenteling het gevolg is van veranderingen in gebruikersbehoeften en computertechnologie.

Vierde revolutie

De vierde revolutie wordt gekenmerkt door 'information content', data-distributie en persoonlijke communicatie. Deze omgeving waarin het dynamische netwerk centraal staat, verandert dagelijks. De applicatie waar we allemaal op zitten te wachten is een 'site' op het netwerk, die handige software bevat waarmee allerlei bureauwerkzaamheden zijn te doen. Bijvoorbeeld het vinden van een bestand, het uitvoeren van een transactie, het delen van ideeën met een klant, het samen met een collega werken aan een project, het beantwoorden van de e-mail enzovoorts.
De echt belangrijke software geeft de gebruiker de mogelijkheid overal mee in verbinding te komen en zaken te verwerken. Van achter het bureau zijn allerlei taken uit te voeren, zonder dat de gebruiker zich druk hoeft te maken over de achterliggende technologie. De vierde fase in de geschiedenis van de computer zal een scherpe stijging in de computerverkopen te zien geven. Alle werknemers, klanten en partners buiten de eigen onderneming zullen er mee te maken krijgen.

Lagere kosten

Daarnaast worden de betrouwbaarheid en gebruikersvriendelijkheid van systemen er door vergroot. De minicomputer was al eenvoudiger te gebruiken dan de mainframe. De PC vond overal in de onderneming zijn weg. De vierde stap is dat de computerkracht nu ook binnen het bereik komt van partners waarmee wordt samengewerkt. Het derde voordeel vormen de lagere kosten.
Het sleutelwoord is 'connectivity'. Dit verandert alles. De PC wordt een apparaat voor persoonlijke communicatie. Wil de desktopcomputer een betrouwbaar middel voor spraak-, data- en video-communicatie worden, dan kan dit apparaat niet langer geïsoleerd blijven staan. Of de PC nu gebruikt wordt voor het werken in werkgroepen of voor toegang tot een intranet, het wordt een communicatie-apparaat dat alleen zijn nut bewijst als het constant in verbinding staat met een 'content provider'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Correspondent
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.