Asbest-affaire steunt 'muisarm'

Rechter keert bewijslast beroepsziekten om

De rechterlijke uitspraak in de Zeeuwse asbest-affaire kan grote gevolgen hebben voor claims van mensen met repetitive strain injury (zoals muisarm). De rechter draaide de bewijslast om. De werkgever moet aantonen dat hem geen blaam treft.

Vorige week dinsdag bepaalde de Haagse rechtbank dat de Vlissingse marinewerf De Schelde werknemers met gezondheidsproblemen als gevolg van het jarenlang werken met asbest schadevergoedingen moet uitkeren. De rechter bepaalde dat niet de werknemer moet bewijzen dat dit allemaal de schuld van zijn baas is, maar de werkgever moet aantonen dat deze geen blaam treft. Lukt dat laatste niet dan is het bedrijf in principe aansprakelijk, zo blijkt uit de laatste uitspraak van de rechter.
Arbo-deskundige van het Nederlands Instituut voor Arbeidsomstandigheden (NIA), Frank Nijman, meent dat de uitspraak ook betere perspectieven biedt voor lijders aan het RSI-syndroom. RSI staat voor 'repetitive strain injury'. Zij kunnen zich bij claims beroepen op deze jongste rechterlijke uitspraak.
De beroepsziekte RSI uit zich in pijn, tintelingen of verlies van kracht in handen, polsen, armen of nek. Behalve beeldscherm-werkers lijden bijvoorbeeld ook kappers en violisten er aan. Deze ziekte wordt veroorzaakt door eenzijdige belasting van de spieren in de handen en benedenarmen. Een verkeerde type-techniek en -houding, fout geplaatste apparatuur en verkeerde werkgewoonten kunnen de ziekte bevorderen. Vooral herhaalde verkeerde bewegingen zijn gevaarlijk. De toename van het computergebruik en de opkomst van platte toetsenborden hebben tot een stroom van klachten geleid. Ook aanwijsapparatuur als muizen en 'trackballs' worden vaak als boosdoeners gezien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Correspondent