Forrester meet hightech-interesse

Forrester Research heeft een nieuw marketing-instrument ontwikkeld dat consumenten indeelt naar de mate waarin ze openstaan voor nieuwe technologieën. Technographics probeert te voorspellen hoe bepaalde groepen consumenten reageren op innovatieve produkten.

De markt wordt momenteel overstroomd met nieuwe produkten. Marketing-mensen moeten precies weten op welke groepen ze het beste hun campagnes kunnen richten. Volgens Forrester-analist Josh Bernoff heeft het weinig zin om te segmenteren naar bevolkingsgroep. Een dergelijke indeling doet geen recht aan de enorme verscheidenheid aan reacties op nieuwe technologieën. Attitudes en motivaties kunnen sterk verschillen.
Forrester onderscheidt twaalf segmenten en voorspelt per groep de geneigdheid diverse hightech-produkten te kopen zoals mobiele telefoons, DBS-satellietschotels en software voor thuisbankieren. Technographics deelt consumenten in naar hun belangstelling voor nieuwe technieken, hun houding ten aanzien van technologie (optimistisch of pessimistisch) en beschikbaar inkomen.
Bernoff noemt als voorbeeld de CD-I van Philips. Die was ontworpen voor een groep consumenten die zich lekker thuis willen vermaken met elektronica. Deze groep bleek echter meer met de PC te willen werken, dan met een produkt dat gelieerd is aan de TV. 'Media junkies' met een hoog inkomen, die veel plezier willen maken, storten zich op produkten die nog meer amusement bieden. Het Amerikaanse Direct-TV voldoet precies aan de behoefte van die groep. Daarom is het ook zo populair.
Technograhics verklaart het succes of fiasco van technisch geavanceerde consumentenprodukten. Ook biedt het een houvast aan marketingdeskundigen. Met deze methode kunnen produktdefinities worden bijgesteld of kan voor een andere positionering en marketing worden gekozen. Corr.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-28T00:00:00.000Z Correspondent