Software financiële instellingen buiten de deur

Bankje spelen

Wat de millenniumbug en de euroconversie niet voor elkaar kregen, lijkt de huidige laagconjunctuur wel te lukken. Financiële instellingen ontwikkelen en beheerden tot nu toe de meeste software binnenshuis. De belofte van besparingen verminderen de koudwatervrees voor standaard software en it-diensten. Kleinere banken en nieuwkomers zetten de toon.

Met het onderhouden van it-systemen valt geen concurrentievoordeel te behalen. Dit inzicht is volgens Bart van der Vlis, lid van de Raad van Bestuur van Dexia, het verst doorgedrongen bij kleine en middelgrote organisaties in de financiële wereld. Dexia Bank, vorig jaar voortgekomen uit een fusie tussen de banken Kempen en Labouchere, wil zijn eigen backoffice eind dit jaar ondergebracht hebben bij I-Broker, een asp op het gebied van bancaire systemen. Reductie van de it-kosten is de belangrijkste drijfveer.
I-Broker migreert het financiële systeem van de klant naar het eigen softwareplatform en neemt het beheer eventueel over, inclusief personeel. Klanten betalen een bedrag per transactie. Meerdere klanten gebruiken dezelfde infrastructuur en het bijbehorend beheerpersoneel. Daarmee zijn ze goedkoper uit. Naast Dexia neemt Bank Artesia diensten af van I-Broker. Bernard Sternfeld, directeur van I-Broker, acht dit voor een kleinere bank een aantrekkelijk voorstel omdat in verhouding tot het aantal transacties de bestaande platformen en het bijbehorende beheerpersoneel te 'zwaar' zijn. Sternfeld was voordat hij in 2000 met I-Broker begon ict-directeur bij Van Lanschot Bankiers.

IBM op bankenjacht
I-Broker biedt IBM die mogelijkheid om meer voet aan de grond te krijgen in de banksector. De Bankport-software van I-Broker is ondergebracht in het datacenter van IBM in Zoetermeer. IBM Global Center zorgt voor de systeemtechnische gezondheid van het platform. I-Broker voert het functioneel beheer uit.

Uit de praktijk kent Sternfeld een bank die voor vier miljoen gulden zelf een hypothecair systeem ontwikkelde, terwijl om de hoek een factor tien goedkoper standaardsysteem te krijgen was. Hij schat dat alleen al de Nederlandse banken bij de millenniumbug en euroconversie miljarden euro's hadden kunnen besparen door voor een standaardoplossing te kiezen.

Standaardsoftware

Het Bankport-product dat aan de basis van de dienstverlening van I-Broker staat is gebaseerd op Quarts-software van TCS (Tata Consultancy Services). Deze software is in opdracht van een Zwitserse bank ontwikkeld en later als kant-en-klaar softwarepakket op de markt gebracht. De meeste functionaliteit voor het beheer van rekeningcourant-systemen en andere bancaire software als effectenadministratie zit standaard ingebouwd. Eventuele aanpassingen aan de software worden door TCS uitgevoerd in India. Bankport draait op de applicatieserver Tuxedo van BEA en heeft een standaard Oracle database.
Een zelfde op standaardsoftware gebaseerde insteek gebruikt Chryos. Dit bedrijf is distributeur van Flexcube, dat door banken als Rabobank International, SNS Bank, Holland Beleggingsgroep en Akbank als softwareplatform is gekozen. Milko Huijben, sales en marketing directeur van Chryos zegt dat lokale software-oplossingen meer concurrentie ondervinden van systemen die wereldwijd inzetbaar zijn.
Ook Chryos is gestart met het aanbieden van financiële software in huurvorm. Het richt zich met geïntegreerde software voor ordermanagement, portefeuillebeheer, vermogensbeheer en financiële administratie specifiek op vermogensbeheerders. Er is een koppeling verzorgd met de beurs, zodat beurstransacties geautomatiseerd verwerkt worden. Rocorp is de eerste klant die dit product afneemt.

Nieuwkomers

Huijben ziet niet traditionele spelers als Shell, Sony en Albert Heijn, die ook concrete plannen hebben om in financiële dienstverlening te stappen, kiezen voor standaardsoftware. Op termijn verwacht hij dat ook financiële instellingen het keurslijf van een starre backoffice kwijt willen om nieuwe producten sneller op de markt te brengen. Ontwikkelingen als internet- en mobiel bankieren ziet hij als katalysatoren van dit proces.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-15T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.