Compaq nog op rangeerterrein

Overname Inacom in VS krijgt geen Europese navolging

Computerfabrikant Compaq stelt zich defensief op nadat zijn PC-divisie in het vierde kwartaal een fors verlies incasseerde. President Michael Cappellas zegt dat zijn bedrijf zich op dit moment op het goede spoor bevindt voor toekomstige groei. Maar de strategie die dat moet realiseren, vertoont volgens experts nog wat lege plekken.

Tijdens een internationale persbijeenkomst vorige week gaven Cappellas en zijn divisiehoofden vooral hoog op over de nieuwe activiteiten op PC-gebied. De topman noemde in dit verband de slanke bedrijfscomputer iPaq, een nieuwe reeks slanke consumentenapparaten en sprak hoge verwachtingen uit voor de verkoop van systemen met Windows 2000 en de groeimogelijkheden uit de semi-directe verkoop.

Pijn wegnemen

Met name die overgang naar een gedeeltelijk directe verkoop van Compaqs PC-producten moet veel van de financiële pijn wegnemen. De verkoop via indirecte weg kost volgens Michael Winkler, vice-president bij Compaq, ongeveer 15 procent van de omzet. Directe verkoop zou slechts 2 procent van de omzet afsnoepen. Cappellas zegt geen plannen te hebben om in Europa een grote assembleerder annex distributeur over te nemen, zoals het vorige maand deed met het Amerikaanse Inacom. Toch staan de plannen voor 2000 bol van de nadruk op directe verkoop en Internet-betrokkenheid.
Eind dit jaar moet 60 procent van Compaqs PC-verkoop in de Verenigde Staten via directe weg lopen. Op dit moment vindt 85 procent van de Compaq-PC's nog via distributeurs en systeemintegratoren zijn weg naar de eindgebruikers. Wereldwijd wil Compaq 40 procent van zijn PC-systemen direct verkopen aan bedrijfsklanten. Op de zakelijke markt weet het bedrijf nu 9 procent van zijn PC's direct af te zetten. Het voltrekken van deze koerswijziging neemt nog wel een paar kwartalen in beslag, schat Cappellas. Analisten spreken van een olietanker die overstag gaat.

Goed begin

"De groei komt op gang, we hebben nu een goed begin", probeert Cappellas critici gerust te stellen. De PC-cijfers voor het vierde kwartaal van vorig jaar (79 miljoen dollar verlies) waren weliswaar minder slecht dan in de voorafgaande periode (157 miljoen dollar verlies), maar lagen toch nog onder de verwachtingen.
Ook de schattingen van Compaq zelf waren optimistischer. "Wij zijn absoluut nog niet waar we ons uiteindelijk willen bevinden", zegt de president. Hij heeft zijn prognoses voor dit jaar dan ook bijgesteld. De verwachte groei voor 2000 voor het hele bedrijf ligt nu tussen de 10 en 12 procent. Enkele weken geleden sprak Compaq nog van een omzetgroei rond de 15 procent. De totale omzet van Compaq moet daarmee uitkomen op 90 miljard gulden.

Wildfire in aantocht

Compaq was overigens opvallend stil over zijn Alpha-processor en Unix-variant Tru64. De PC-verkoop van de computerfabrikant is goed voor slechts 31 procent van de omzet, maar geldt voor veel analisten en media nog altijd als de graadmeter. Cappellas en zijn luitenanten delen die perceptie, maar lieten weten dat de langverwachte nieuwe zware Alpha-servers, codenaam Wildfire, in maart bij de eerste klanten worden afgeleverd. De massaproductie start in mei en moet eind derde kwartaal op gang zijn gekomen.
De verkoop van dergelijke zware systemen met de bijbehorende dienstverlening, door de Enterprise Solutions and Services Group (Essg), was met 20,1 miljard dollar vorig jaar goed voor ruim de helft van Compaqs omzet. Die divisie moet dit jaar 14 tot 17 procent groeien, wat dus het leeuwendeel van de totale groei vertegenwoordigt. In 1999 wist de Essg zijn afzet met 6 procent te vergroten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-02-11T00:00:00.000Z Jasper Bakker