IT-beheer vergt meer dan kostenbeperking

"Organisaties moeten bij het beheer van de IT-infrastructuur niet alleen gericht zijn op het in de hand houden van kosten." Dat zegt Tom Scholtz, consultant van de Meta Group. De Zuid-Afrikaan was te gast tijdens 'IT'97 Beheer. Vakevenement voor ICT-management', dat afgelopen december in Rotterdam plaatsgreep.

Scholtz noemt vier strategieën die managers kunnen hanteren om het IT-beheer te verbeteren. "De eerste betreft het meten van de coherentie van de IT-afdeling. Daarbij gaat het met name om de vraag of het systeemmanagement volgens internationale maatstaven is ingericht. De tweede strategie houdt in dat medewerkers zich als klant moeten opstellen tegenover IT'ers. Nog steeds zijn er bedrijven die zowel intern als extern met service level agreements werken waarin de automatiseerder de gang van zaken bepaalt. Dit, terwijl de commerciële medewerkers vanuit zakelijke beweegredenen horen te beslissen over IT-zaken."
Het derde onderwerp dat Scholtz ter sprake brengt is betrouwbare uitbesteding. "Onderschat dit proces niet. Weet dat zo'n 70 procent van de opdrachtgevers ongelukkig is met lopende uitbestedingsactiviteiten of de relatie met de uitbesteder. Waak voor te hoge verwachtingen van de resultaten en reserveer genoeg tijd en geld. Uitbesteding behelst meer dan alleen het sluiten van het contract."
Het laatste punt dat Scholtz aanstipt is het evalueren van de rol van de helpdesk. "Dit is een belangrijke intermediair tussen de medewerkers van het bedrijf en de IT-dienstverlener. Vaak ligt er een groot gat tussen de helpdeskhulpmiddelen en de onderliggende systemmanagementsystemen, zoals HP Open View, CA Unicenter en Tivoli. De hulpmiddelen voldoen meestal niet aan de verwachtingen omdat ze tekort schieten voor heterogene omgevingen, te weinig gericht zijn op de diversiteit aan organisaties en personeelsopbouw en te weinig worden ondersteund door leveranciers.   RS
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-01-09T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.