Vakbond onderhandelt met Unilever

Personeel vertrouwt op goede afloop uitbesteding

FNV Bondgenoten onderhandelt met Unilever om te voorkomen dat de financiële administratie in Nederland aan IBM wordt uitbesteed.

Unilever maakte eind 2005 bekend een groot deel van zijn financiële administratie in Europa in handen te leggen van IBM. Het zevenjarige contract past in het programma ‘One Unilever’ dat jaarlijks zevenhonderd miljoen euro aan besparingen moet opleveren. Behalve de divisie Finance Focus wil de multinational ook andere ‘shared service’-onderdelen afstoten: de personeelsadministratie en een aanzienlijk deel van de it. Opmerkelijk is dat de vestigingen in Nederland, Frankrijk en Spanje zijn uitgezonderd van het bpo-contract (business process outsourcing) met IBM. FNV Bondgenoten onderhandelt begin februari verder met het Nederlandse management over de toekomst van Finance Focus in Vlaardingen. Aan bestuurder Lucas Vermaat de volgende vragen:

Waaraan hebben deze landen hun uitzonderingspositie te danken?

Dit zijn de landen waar de vakbonden een sterke positie innemen en de actiedreiging het grootst was. Medewerkers van Unilever raken ernstig gedemotiveerd door de permanente bezuinigingsdrang van het management en de bijl die steeds boven hun hoofd hangt. De aandeelhouders zouden niet blij zijn geweest als de financiële afdelingen actie hadden gevoerd.Wat is nu de status rond Finance Focus?

Onder druk van de werknemers heeft Unilever Nederland van het Europees management het recht gekregen om zonodig een andere invulling te geven aan de uitbestedingskoers. Op 8 februari zetten we de onderhandelingen voort. Onze belangrijkste eis blijft het behoud van werkgelegenheid. Pas als we zijn uitonderhandeld neemt Unilever Nederland een besluit over de toekomst van Finance Focus.

Wat gebeurt er met de pakweg 200 tot 260 automatiseerders van wie het werk hoogstwaarschijnlijk naar Accenture wordt uitbesteed?

Doorgaans is Unilever bereid met FNV Bondgenoten een overdrachtsprotocol af te spreken, waardoor medewerkers gedurende enkele jaren hun arbeidsvoorwaarden kunnen behouden. Wij kunnen dit echter niet afspreken zonder achterban en zonder te weten wat hun belangen zijn. Het is jammer dat er zo weinig it’ers lid zijn van een bond. Pas als zij zich massaal aanmelden kan ik hun belangen goed behartigen.

Sneller SAP

Unilever wil Accenture aantrekken voor het versneld invoeren van SAP wereldwijd (eind 2007 in plaats van 2010). Ruim 200 automatiseerders zullen dan op de loonlijst van Accenture komen te staan. Verder praat het levensmiddelenconcern met de combinatie Dell/Unisys over het overnemen van het werkplekbeheer. Volgens Sjaak van ‘t Wout, voorzitter van de centrale ondernemingsraad, bestaat er weinig weerstand onder het it-personeel. “Alleen oudere medewerkers die al lang bij Unilever werken, hebben moeite met de overgang.” Dat de it’ers massaal lid worden van vakorganisaties, zoals bij Finance Focus is gebeurd, betwijfelt hij dan ook. “Maar je weet nooit: in tijden van nood leert men bidden.”

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-20T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.