Interview

ICT-schade is te verzekeren

Verzekeringsmaatschappij Hiscox biedt it- en telecom­bedrijven een aanspra­ke­lijkheidsverzekering voor schade die voortvloeit uit hun bedrijfsactiviteiten. Ict-dienstverleners krijgen de schade vergoed wanneer ze niet hebben geleverd wat ze hadden beloofd en een klant daar schade door heeft geleden. Computable sprak met Yasin Chalabi van Hiscox. 'Onze claimfilosofie is niet zozeer: er ligt een schadeclaim, dus gaan we die uitkeren. We proberen in eerste instantie te zorgen dat de relatie tussen opdrachtgever en klant behouden blijft.'

U biedt een aansprakelijkheidsverzekering voor ict-bedrijven?
Ja, wij bieden it- en telecombedrijven in de ruimste zin van het woord een doorlopende aansprakelijkheidsverzekering voor schade die voortvloeit uit bedrijfsactiviteiten. Die schade hoeft niet te zijn gekoppeld aan een fout. De huidige verzekeraars dekken meestal alleen schade die ontstaat door fouten of het nalaten van handelingen. Onze dekking is breder. Wij vergoeden ook schade door contractbreuk, dus schade die voortvloeit uit het niet leveren van een eerder overeengekomen prestatie.

Weet u dat meer dan de helft van de ict-projecten mislukt?
Ja, dat weet ik. Het gaat om complexe projecten. Oorzaken van mislukkingen liggen meestal op het gebied van de communicatie. Klanten omschrijven hun wensen vaak onvoldoende. En dienstverleners communiceren niet altijd goed met de klant. Daarom beoordelen we van tevoren de risico's die een bedrijf loopt. We kijken naar de aard van de uitgevoerde opdrachten en naar de looptijd ervan. En we onderzoeken of ict-dienstverleners zelf aan risicobeheer doen en bepaalde risico's elimineren, bijvoorbeeld door een duidelijke omschrijving te maken van het project. Zo is het bij het opstellen van een contract belangrijk dat het duidelijk is of software alleen moet worden geïmplementeerd of ook onderhouden. En wanneer er nieuwe hardware nodig is om software goed te laten draaien, moet dat ook van tevoren duidelijk zijn. Wanneer bedrijven slecht risicobeheer hebben, dan kan het dat we de klant een hoger risico voorstellen.

Heeft uw al schades uitgekeerd?
We bieden de TMT Technology IT-verzekering sinds een jaar. Enkele tientallen ict-dienstverleners hebben hem afgenomen. We hebben nu een aantal claims lopen en gaan in één geval zeker uitkeren. De andere claims onderzoeken we nog.

Wat onderzoekt u dan?
Onze claimfilosofie is niet zozeer: er ligt een schadeclaim, dus gaan we die uitkeren. We proberen in eerste instantie te zorgen dat de relatie tussen opdrachtgever en klant behouden blijft. Als een klant klaagt over zijn ict-dienstverlener, betekent dat lang niet in alle gevallen dat er ook schade is geleden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een ict-dienstverlener niet snel genoeg heeft gereageerd, of de klant heeft een deel van de rekening nog niet betaald. Of het klikt gewoon niet, dat kan ook. Wij onderzoeken al die factoren.

U zei dat u in één geval zeker gaat uitkeren. Wat is daar aan de hand?
Een ict-bedrijf heeft een softwareprogramma niet goed geïmplementeerd. Daardoor zijn bepaalde projecten bij de klant vertraagd.

Kunt u andere voorbeelden noemen van gevallen waarin u zou uitkeren?
In alle gevallen waarin er schade is geleden door onzorgvuldig handelen. Oorzaken kunnen op allerlei vlakken liggen, van onbedoelde virusverspreiding, tot inbreuk op het intellectuele eigendomsrecht, bijvoorbeeld omdat bij maatwerk Microsoftspullen zijn gebruikt zonder licentie.

Wie zijn uw klanten?
Uit privacy-overwegingen kan ik geen namen noemen, maar er is veel vraag naar dit type verzekering. De markt is groot. Tweederde van de ict-bedrijven heeft op dit moment geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Eenderde heeft dat wel. Maar meestal zijn die bedrijven niet verzekerd tegen bijvoorbeeld contractbreuk.

Yasin Chalabi

Yasin Chalabi (1975) is vanaf 2006 senior Underwriter bij Hiscox. In deze functie beoordeelt hij de risico's die allerlei bedrijven lopen, van kleine interim-managers tot beursgenoteerde bedrijven. Tussen 2002 en 2006 werkte hij bij AON Verzekeringen, als specialist op het gebied van aansprakelijkheidsverzekeringen. Chalabi studeerde na vier jaar studie in 2002 af als Meester in de Rechten aan de Rijksuniversiteit Leiden, met als afstudeerrichting bedrijfsrecht. Chalabi is gehuwd en heeft een dochter (Diana) en een Zoon (Aryan).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Waarom bieden ze geen diensten aan ter BEVORDERING van het succesvol SLAGEN van projecten?

Je kunt je inderdaad verzekeren tegen alerlei claims, met een speciale aansprakelijkheidsverzekeirng voor ondernemers. Een aansprakelijkheidsverzekering die veel in de ICT-sector wordt gebruikt is de beroepsaansprakelijkheidsverzekering ( http://www.de-aansprakelijkheidsverzekering.info/de-beroepsaansprakelijkheidsverzekering/ ).

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-05-04T11:35:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.