Belgische-Nederlands fonds harkt 105 miljoen binnen

Oud-Telenet-bazen zetten nieuwe dealmachine in b2b-softwaremarkt op

Met Fortino Capital Venture II krijgt de Benelux een nieuw groot venture capital-fonds voor jonge, veelbelovende leveranciers van zakelijke software. De focus ligt op b2b-saas en technologie. Institutionele beleggers, vermogende families en de Fortino-partners hebben 105 miljoen euro in dit durfkapitaalfonds gestoken, waarmee het fonds vol zit.

Behalve op Nederland en België richt het fonds zich ook op Frankrijk en Duitsland. Voor de moedermaatschappij Fortino Capital Partners, opgezet door de oud-Telenet bestuurders Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, is dit het derde fonds. Het Nederlands-Belgische duo hoopt met dit vehikel het succes van voorganger Venture I, opgericht in 2016, te herhalen. Financiële man Renaat Berckmoes en de van het Amerikaanse Speedinvest overgekomen Marcel van der Heijden lichten de plannen toe.

Gepassioneerde ondernemers

"Fortino stopt ook veel aandacht in de commerciële uitbouw van nieuwe bedrijven"

Venture II is net als voorganger Venture I bedoeld voor gepassioneerde ondernemers. Die moeten de ambitie en de capaciteiten hebben om een stempel te drukken op de markten waarin ze opereren. De ondersteuning bestaat niet alleen uit kapitaal, maar ook uit het bijstaan van het management. Fortino helpt bij de samenstelling van het leidinggevende team en het aantrekken van managers. 

Volgens Berckmoes stopt Fortino ook veel aandacht in de commerciële uitbouw van nieuwe bedrijven en het op gang brengen van de digitale marketing. Berckmoes: ‘Typerend voor een venture captial-fonds als Venture II is dat de aangesloten ondernemers ook graag onderling informatie uitwisselen. Anders dan bij ‘growth private equity’ ziet ze elkaar nog niet als concurrenten, maar meer als collega’s.’ Een andere rol die Fortino speelt, is het binnenbrengen van grote internationale investeerders. Co-investeringen zijn gebruikelijk. Zo zijn er deals gedaan samen met het Amerikaanse Partech en Gradient, het artificial intelligence-fonds van Google. Deelnemingen krijgen hierdoor ook internationale exposure. 

Silicon Valley

Renaat Berckmoes.

Van der Heijden ziet Silicon Valley nog wel voorlopen als het gaat om venture capital, maar het verschil wordt kleiner. Volgens hem zijn de venture capital-branche en het hele startupsysteem in Nederland snel volwassen geworden. ‘De laatste vijf jaar is er veel verbeterd,’ zegt hij. De tijd is ook voorbij dat Europese venture capital-maatschappijen voor co-investeringen naar de VS moesten gaan. ‘De Amerikanen komen ons nu zelf opzoeken.’

Volgens Van der Heijden die jarenlang in Silicon Valley ervaring opdeed, zit de markt voor risicokapitaal in een stroomversnelling. in het eerste kwartaal van dit jaar zagen in Europa 23 nieuwe unicorns het licht, startups in privé-eigendom met een waarde van meer dan een miljard dollar. De hoeveelheid geld die in startups wordt gestoken, stijgt sterk. ‘De markt is hot. Maar het maken van een goede investering is er niet gemakkelijker op geworden', zegt hij.

Deals

"Het aangaan van een partnerschap is als een huwelijk. Dan wil je elkaar toch even zien"

De pandemie heeft nauwelijks negatieve impact gehad op de softwarebranche. Integendeel, de meeste b2b-softwarebedrijven zijn sneller gaan groeien. Ook de deals gingen gewoon door. Voor Berckmoes was het wel even wennen een investering te doen zonder één stap in het betrokken bedrijf te zetten. ‘Dat was de eerste keer in mijn bestaan', aldus de medeoprichter van Fortino uit Antwerpen. Zeker in een sector waarin de menselijke factor van levensbelang is, voelde dat eerst vreemd aan. ‘Het aangaan van een partnerschap is als een huwelijk. Dan wil je elkaar toch even zien.’

Fortino is niet de enige grote investeringsmaatschappij die het vizier op b2b-software heeft. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Main Capital en Waterland richt Venture II zich op snelgroeiende bedrijven die nog in een vrij vroeg stadium van hun ontwikkeling verkeren. Hun omzet zit tussen een en vijf miljoen euro.

Breed front

Marcel van der Heijden.

Met eerder opgehaald kapitaal heeft het fonds al investeringen gedaan in het Nederlandse Kaizo, software die inzicht geeft in de prestaties van teams die klanten ondersteunen. ReaQta (cybersecurity software) is een andere Nederlandse deelneming. In België ging er geld naar datapakhuis-automatiseerder Vaultspeed, het cloudplatform voor de maakindustrie Oqton en Fooddesk (software ter voorkoming van voedselallergie). Ook werd deelgenomen in de Franse bedrijven Zaion (callbots) en iObeya (enterprise visual management).     

Uit deze eerste deelnemingen blijkt dat over een breed front binnen de zakelijke software wordt geïnvesteerd. ‘We kijken niet zozeer naar het type software, maar zoeken de beste deals', licht Van der Heijden toe.

Zo is dat ook gedaan met de voorganger Venture I. Met tachtig miljoen euro zijn achttien investeringen in softwarebedrijven gedaan, waaronder Teamleader (België), de Nederlandse bedrijven BuyBay en inSided. Tot dus ver zijn tien exits gedaan zoals Trendminder (Software AG), Zentrick (Double Verify), Piesync (Hubspot), Melita (EQT), Bloomon (Bloom & Wild) en Riaktr (SDS). 

Naast beide venture-fondsen is er ook nog Fortino Capital Growth PE I met een kapitaal van 242 miljoen dollar. Dat fonds richt zich op grotere en meer volwassen b2b-softwarebedrijven die groei op eigen kracht combineren met ‘buy-and-build’. Tot de investeringen behoren die in de Odin Groep, Maxxton, Tenzinger, Cenosco en het Belgische Efficy CRM. Topman van Fortino Capital is Duco Sickinghe, tevens president-commissaris van KPN. Na een carrière bij HP, NeXT Computer, Software Direct en Wolters Kluwer maakte hij van Telenet een succes. In 2013 begon hij Fortino.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-06-17T10:17:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.