Baan en Nederlof delen lessen als ict-ondernemer

#3 Computable Café

Computable Café met Jan Baan en Ad Nederlof

Ict-nestors Jan Baan en Ad Nederlof praten in de derde aflevering van Computable Café over ondernemerschap. Ze delen de lessen uit hun imposante ict-carrières en kijken kritisch naar hun eigen rol en prestaties als ondernemer.

Baan vertelt hoe het succes van erp-softwarebedrijf Baan Company hem boven het hoofd groeide. Baan Company, dat na een beursnotering in de VS miljarden waard werd, ontwikkelde zich tot ‘een instituut’ waarop hij als erp-entrepreneur langzaam de grip verloor, blikt de ict-nestor terug. Baan en Nederlof beschouwen hun kracht en tekortkomingen als ict-ondernemer en beschrijven hoe belangrijk een bedrijfscultuur is. Volgens Jan Baan hebben mensen het nog steeds over de ‘Baancultuur’. Hij deelt hoe de bedrijfstop zaken los moeten durven laten en moet vertrouwen op mensen om zich heen.

Nederlof vertelt waarom hij er na een carrière in de top van internationale ict-bedrijven zoals Oracle voor koos om zelf te gaan ondernemen. Bij de start van zijn Vanad Group, dat uitgroeide tot een bedrijvenimperium, liet hij een wereld van privéjets en presidentiële hotelsuites achter zich om voor zichzelf te beginnen.

Ook Nederlof heeft wel een aantal tips voor ondernemers: zoek altijd managers om je heen die op hun vakgebied beter zijn dan jou. Ook deelt hij hoe hij de ervaring die hij opdeed bij grote beursgenoteerde ict-bedrijven later inzette in zijn eigen bedrijf. Ondernemen draait volgens hem om de droom en lef. Hij stelt dat voorwaarden zoals startkapitaal en een goed plan belangrijk zijn maar wijst ook op het belang van lef. ‘Veel mensen zeiden dat ze mee zouden investeren als ik voor mezelf zou beginnen, maar ze gaven niet thuis toen ik als ondernemer aan de slag ging.’ Daarop besloot hij het bedrijf Vanad te noemen, naar Van Ad. Hij had niet gedacht dat het zo groot zou worden, anders had hij misschien wel een andere naam bedacht, zei Nederlof in Computable Café. 

Computable Café Afl. 3 Ondernemerschap

Computable Café

Bekijk ook eerdere uitzendingen van Computable Café met Jan Baan en Ad Nederlof:

#1 Silicon Valley volgens Jan Baan en Ad Nederlof

#2 Jan Baan en Ad Nederlof eisen rol op in cloud-omslag

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-01-23T12:00:00.000Z Pim van der Beek


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.