Me, Myself & I(T)

Van barista tot IT-talent

Alma van Dongen heeft een achtergrond in evenementmanagement en was barista toen zij het roer volledig besloot om te gooien. Ze volgde een cursus om de basisprincipes van programmeren te leren en kwam terecht bij ict-dienstverlener Winvision. Als analytisch talent en snelle leerling ziet haar toekomst in de it-sector er rooskleurig uit.

Alma van Dongen is een jonge vrouw met een diploma in ‘Event Management’ op zak, behaald op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Daarnaast heeft ze een achtergrond als barista. Een jaar geleden gooide ze het roer echter helemaal om. ‘Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in software en hardware. Dan word je een dagje ouder en vraag je je af waarom je daar nooit wat mee hebt gedaan. Ik besloot daarom dat ik in de it-sector wilde gaan werken.’

Van Dongen ging op eigen initiatief aan de slag om ict-kennis op te doen. Dat deed ze door van 2014 tot 2015 de cursus 'introduction to the intellectual enterprises of computer science and the art of programming’ te volgen aan de Harvard Extension School in de Verenigde Staten. In deze cursus leerde zij algoritmisch denken en efficiënt problemen oplossen. Ook leerde ze daar programmeertalen als C, PHP en JavaScript plus SQL.

Na deze cursus besloot ze haar cv online te zetten, waarna ze werd benaderd door de Utrechtse it-dienstverlener Sogyo. Dit bedrijf selecteert ict-talent en neemt hen mee in een opleidingstraject dat minstens twee maanden duurt. Daarna worden de kandidaten ingezet bij projecten van Sogyo-klanten.

Sterk analytisch vermogen

Alma van Dongen

Van Dongen werd in eerste instantie door Sogyo opgemerkt, omdat uit haar cv bleek dat ze uit eigen initiatief was begonnen met programmerenZe moest wel van wat verder komen dan een gemiddelde starter, die een volledige informatica-studie heeft afgerond. Dit maakte de prestaties van Van Dongen extra opvallend. Zo haalde zij een examen al na een week training met hoge scores op analytische testen. Dit toonde aan dat ze sterk is in het herkennen van verbanden en het leggen van patronen, meent haar huidige werkgever Winvision.

Op gesprek

Sogyo gaf deze resultaten door aan klant en ict-dienstverlener Winvision en op basis daarvan kwam Van Dongen op gesprek bij Winvision-corporate recruiter en hr-adviseur Emmely de Regt. ‘Uit het gesprek bleek al snel dat Van Dongen communicatief vaardig is, goed kan luisteren, makkelijk kan inspelen op datgene wat wordt gezegd en slimme oplossingen bedenkt, waarbij ze snel tot de kern van het probleem komt, zegt De Regt. ‘Daarnaast is ze ook nog eens een leuke persoonlijkheid.’

Het was voor De Regt duidelijk dat Van Dongen goed op de functie van functioneel consultant zou passen. ‘Ik besefte dat ze van behoorlijk ver kwam, maar gezien haar aanleg voor analytisch denken en met de juiste inspanning, moest dit geen probleem zijn.’

Het gesprek was voor Van Dongen niet de eerste kennismaking met Winvision. ‘Ik had al wat ervaring met het bedrijf, omdat ik tijdens onder andere Zorg&ICT (red. vakbeurs voor ict-professionals binnen de zorg-sector) als barista op de Winvision-stand stond.' De Regt grapt dat dit ook een belangrijke reden was om haar aan te nemen. ‘Bij Winvision is de kwaliteit van de koffie ook erg belangrijk’, voegt zij met een knipoog toe.

Detavast-dienstverband

Van Dongen is nu in detavast-dienstverband aangenomen bij Winvision als functioneel consultant. Dit houdt in dat zij zeven maanden aan de slag kan bij het bedrijf. Na deze periode wordt gekeken of het de beide partijen bevalt en kan zij in principe in vast dienstverband verder gaan bij het bedrijf.

De Regt legt uit dat Winvision jaarlijks ongeveer vijfentwintig mensen aanneemt. ‘Dit zijn met name it-specialisten, maar soms nemen we ook een starter, zoals Van Dongen, via Sogyo aan.’ Ze legt uit dat dat heeft te maken met hun behoefte aan mensen met een Microsoft-achtergrond, omdat Winvision Microsoft-partner is. ‘Er is nogal een schaarste aan mensen met een dergelijke achtergrond, dus dan ga je verder kijken dan enkel naar it-specialisten. Bovendien geloven wij dat aanleg in combinatie met de juiste inzet het belangrijkste is bij goed personeel. Daarom zijn wij ook bereid te investeren in starters als Van Dongen.’

Juiste combinatie

Tot op heden bevalt Van Dongen het werk als functioneel consultant goed. ‘In mijn functie zit je tussen de techniek en de klant in. Ik werk op gebruikersniveau om oplossingen voor problemen te vinden en werk dus ook met ontwikkelaars. Wat ik erg leuk aan mijn functie vind, is de omgang met mensen, maar tegelijkertijd ben ik ook best wel een nerd’, zegt ze lachend. ‘Het lijkt mij het mooiste om dat te combineren.’ Ze is dan ook blij dat ze de carrière-wissel heeft aangedurfd en dat ze de kans heeft gekregen om dit te realiseren.

Of ze functioneel consultant wil blijven of juist een andere richting in wil slaan in de toekomst, weet Van Dongen nog niet. ‘Ik ben nu nog aan het kijken wat ik leuk en interessant vind binnen de ict. Daar wil ik de komende maanden dan dieper op in gaan.’ In ieder geval denkt De Regt dat haar toekomst wel kan liggen bij Winvision. ‘We gaan er vanuit dat ze vast bij ons in dienst komt en daarom zijn we nu al flink in haar aan het investeren. De verschuiving naar een andere functie is bespreekbaar, maar het initiatief ligt daarbij wel echt bij de persoon en zijn of haar manager zelf.’

Me, Myself & I(T)

Het verhaal van Alma van Dongen is één van de verhalen binnen de nieuwe Computable-rubriek Me, Myself & I(T). Binnen deze rubriek lees je waarom verschillende mensen met verschillende achtergronden kiezen voor een baan in de ict-branche, wat hun verwachtingen en/of ervaringen van het werk zijn en hoe zij hun toekomst zien. Eerder kon het verhaal van Vincent van Beek al worden gelezen. Hij combineert werken met promoveren bij cloudspecialist Solvinity.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

De onderstaande zin is m.i. de kern van het bovenstaande verhaaltje (de titel had moeten zijn: "Wat nou reguliere academische scholing en jarenlange IT-ervaring, ik doe dat zo even.").
‘Ik had al wat ervaring met het bedrijf, omdat ik tijdens onder andere Zorg&ICT; (red. vakbeurs voor ict-professionals binnen de zorg-sector) als barista op de Winvision-stand stond.'

Hoe oud is dat meisje ?

Ik kan vrijwel hetzelfde verhaal over mezelf vertellen. Alleen ben ik nu 54 en al jaren werkloos.
Ik heb wat tips voor haar :
- Geen eigen huis kopen. Het risico is voor jou, de overwaarde gaat naar de gemeente, zodra je in de bijstand komt.
- Niet sparen ( idem )
- Zoek ander werk. IT leeft van het bloed van jonge mensen.

Zo te lezen is ze helemaal geen nerd.
Ze is een veelzijdige slimme initiatiefrijke jonge vrouw met een klein beetje automatiseringskennis en een vlotte babbel.
IT-Talent heet dat in businesstermen.

En das genoeg voor functioneel beheer, of koffiejuf of whatever

Uiteraard gun ik Alma haar succes en plezier in het werk, maar het hele verhaal doet me sterk denken aan de succesverhalen van stichting PION, eind vorige eeuw.

Uitzonderingen daargelaten, maar van de meeste "alpha" studenten kun je geen "beta" mensen maken.
Als je op de middelbare school al heel veel moeite hebt met wiskunde en logica, los je dat jaren later echt niet op met wat cursussen.

Een goeie verkoopster komt altijd ergens aan de bak ongeacht de richting.
Als ze over 5 jaar nog in de ICT werkt dan had/heeft ze talent.

In de ICT zijn veel mensen met een andere achtergrond dan een echte informatica opleiding. Volgens mij gaat het vooral voor gevoel voor de bal en die kan je ook met een andere achtergrond hebben.Het beta muntje kan later vallen. Ik denk wel dat ervaring belangrijk is en de tijd zijn werk moet doen. En je kant toch CIO zijn of een ICT beslisser zijn zonder enige technische ICT achtergrond? Dat kan dit ook wel.

De achtergrond met een opleiding in programmeertalen met C, PHP en Javascript ziet er goed uit. Daarmee heb je de naar mijn mening een aantal van de belangrijkste en leukste programmeertalen te pakken. Vooral C vond ik opvallend. Leuk!

Wat ik dan niet helemaal begrijp dat de dame als functioneel beheerder werkzaam is, zou iets met meer programmeren niet passender zijn?

Blijkt maar weer dat als je over het vooroordeel heen kijkt dat IT voor 'saaie nerds' zou zijn dat je toch in een omgeving terecht kan komen waarbij je omgang met veel mensen hebt en ook technisch bezig kan zijn zonder een zelf opgelegd predicaat nerd.

De laatste reacties zijn blijkbaar van de mensen die zich, ingeval van een hersentumor, ook vol goed vertrouwen overgeven aan een enthousiaste dilettant ("Dan wordT je een dagje ouder en vraag je je af waarom je daar nooit wat mee hebt gedaan. Ik besloot daarom dat ik in de hersenchirurgie wilde gaan werken.").

@hjk,
Als een hersentumor specialist een fout maakt of iets over het of iemands hoofd ziet, dan zijn er mensenlevens in het geding. Misschien geldt hetzelfde voor een vrachtwagenchauffeur met slaapgebrek of zonder rijbewijs. Functioneel consultants met een verkeerd advies, zorgen ervoor dat iets wat duurder wordt, of slechter op elkaar aansluit en waarschijnlijk beide. Ik werk zelf in de ICT, heb informatica gestudeerd en vindt het allemaal prima. Wat mij betreft verzamelen de opdrachtgevers overal adviezen, geven ze die elk een nummer en kopen een lottobal machine om te selecteren welke ze gaan opvolgen.

@DEJEU
Ik vind is zonder t, en wat is uw punt? Dat iedere samenleving de ellende krijgt die ze verdient?

Beste HJK,
'dan word je een dagje ouder' is ook zonder t

Klopt, met een t. Maar wat was nou dat punt van uw reactie?

Mijn punt met t, is dat Alma ;-) en :-D, haar bedrijf in haar gelooft, de klanten waarschijnlijk tevreden zijn en dat het mij allemaal om het even is.
Probeer je andere been eens, met uit bed stappen.

Iedereen moet zijn/haar beste beentje voor zetten. Ik ga voor zuurpruim van het jaar.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-04T10:01:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.