Ex-kok droomt over app voor beter klimaat

Van potten en pannen naar een baan als developer die een bijdrage levert aan klimaatverbetering

Ex-kok Jori Beerden (32) maakte vier jaar geleden de overstap naar de ict. Ze werkt als developer bij Studio September in Utrecht. Iedere maand besteedt ze vier dagen 'van de baas zijn tijd' aan Stek.app. Dat is een online ruilplatform voor plantenstekjes. Zo draagt ze bij aan verbetering van het klimaat door uitstervende plantsoorten te redden van hun ondergang.

Aanvankelijk had Beerden nooit verwacht dat ze over zou stappen naar de ict. ‘Elke dag tussen negen en vijf achter een computer zitten? Daar moest ik niet aan denken. Maar nu ik het doe, vind ik het heel leuk.’ Ze spreekt in de podcast 'Side Project Show' gepassioneerd over coderen. Die podcast (te beluisteren via Spotify) is een initiatief van ABN Amro. In zes afleveringen praten  it’ers over hun zogeheten side project.

Beerden bouwde in een ver verleden een website met HTML en CSS, maar het coderen raakte daarna compleet van haar radar af. Tot ze bij Studio September aan de slag ging als developer. ‘Ik vind het heel leuk om ‘een beeld’ te maken. Dat deed ik in de keuken door een bord op te maken. En nu doe ik dit door middel van het schrijven van code. Ik hou van de logica van programmeren. Als je de puzzel begrijpt, is het leuk om meer te begrijpen en meer stukjes te proberen.’

Bij haar werkgever is September Labs in het leven geroepen. Het idee is dat alle medewerkers twee keer in de maand, twee dagen achter elkaar aan hun eigen project werken. Dit om nieuwe dingen te leren, nieuwe technieken te proberen en nieuwe werkvelden te ontdekken. Zo timmert haar collega een nieuwe werkruimte, schrijft een ander een blog en zelf is Beerden, met nog wat collega’s, betrokken bij Stek.app.

Plantenstekjes ruilen

Stek.app is een online (ruil)platform voor plantenstekjes. De website heeft sinds de introductie in 2018 zo’n 1.700 gebruikers. ‘De introductie vond ik spannend. Want hoeveel mensen gaan het gebruiken? Is de privacy gewaarborgd? En blijft alles ook na de introductie wel werken?’ Want technisch is het ruilplatform best een moeilijk project, geeft ze toe. Dat komt door de vele functies, zoals zoekvelden, automatische mailingssystemen, chatmogelijkheden en notificaties.

Uiteindelijk hoopt ze dat het platform meer kan betekenen dan enkel het ruilen van stekjes. ‘Ik hoop dat het kan bijdragen aan duurzaamheid, aan bewustwording en educatie over bijvoorbeeld de afkomst en functie van planten en de natuur, de invloed op het klimaat, over de waarde van groen, dat het een tool kan worden voor voedselvoorziening en dat het misschien zelfs wel een rol kan spelen in het behoud van uitstervende soorten.’

Podcast 'Side Project Show'

De podcast waarin Beerden over haar carrièreswitch en eigen website vertelt, is onderdeel van de zogeheten 'Side Project Show'. De zes afleveringen zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere podcastkanalen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-02T14:44:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.