Skype maakt api openbaar

Voip-functies beschikbaar voor andere applicaties

Programmeurs kunnen hun applicaties uitbreiden met mogelijkheden van het voip-programma Skype. Het Luxemburgse bedrijf hoopt dat ontwikkelaars van agenda-, samenwerk- en mobiele software de internetbelmogelijkheden gaan aanwenden.

Skype is een programma dat telefoongesprekken leidt over het internet. Gebruikers kunnen elkaar gratis bellen. Het bedrijf verdient aan telefoongesprekken van een Skype-nummer naar een nummer op het telefonienetwerk. Ook haalt het inkomsten uit de verkoop van Plantronic-headsets, speciaal bedoeld (maar niet noodzakelijk) voor het bellen via internet.
De skype-api werd eind oktober met de meest recente versie van de Windows-client van het internetbelprogramma meegeleverd. De ontwikkelaar 'Taavet' belooft in zijn aankondiging op een Skype-forum tevens ontwikkelhulp en de mogelijkheid om Skype-applicaties te verifiëren.
Het bedrijf is al enige tijd bezig naam te maken bij ontwikkelaars. Skype publiceerde de afgelopen maanden ook een client voor Linux en Mac OS X.

Eenvoudiger programmeerinterface

De eerste publicatie van de api vond op 21 oktober in alle stilte plaats. De Britse ict-website Techworld beschreef een dag later al hoe de Skype-api nuttig kan zijn voor onder meer helpdesks. "Je kan iemands aanwezigheid inbouwen in een website, of in een andere applicatie." De Britten meldden ook dat gewerkt werd aan een eenvoudiger programmeerinterface. "Er is een Canadees initiatief om de api in een schil in te pakken, zodat je geen C++-specialist hoeft te zijn om het te gebruiken. Ze werken meen ik aan een Java-versie en een voor webontwikkelaars", aldus een anonieme bron.
Techworld beschrijft experimenten met onder meer een discussiegroep. De getypte conversaties konden eenvoudig worden voortgezet in internet-telefoonvergaderingen, mits Skype draaide. Een andere proef is met een weblog, waar auteur en bezoekers met elkaar in gesprek kunnen komen via internet.
Volgens Skype-oprichter Niklas Zennström maakt Siemens al een draadloos telefoontoestel dat Skype's internetbelmogelijkheden gebruikt.
Skype gaf zelf pas vorige week ruchtbaarheid aan de api. De onderneming wilde eerst de documentatie en voorbeeldcode gereed hebben. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.