Werkplekbeheer voor 36 euro

Getronics PinkRoccade lanceert nieuw concept voor beheer kantooromgeving

Dit artikel delen:

Getronics PinkRoccade introduceert een nieuw concept voor werkplekbeheer. Tegen een maandelijks tarief per werkplek krijgt een klant een kant-en-klare, Microsoft-gedreven oplossing aangeboden, beheerd en wel, én met automatische migraties naar nieuwe versies. Toekomstvast noemt het bedrijf dit.

Validatie
Topman Wagenaar noemt de lancering van de toekomstvaste werkplek symptomatisch voor het goede verloop van de integratie van Getronics en PinkRoccade. "Na acht weken is er al een gezamenlijke propositie ontwikkeld." Bij het bedenken van de nieuwe werkplekoplossing is geput uit de architectuurkennis van PinkRoccade en de internationale beheerervaring van Getronics. Het ontwerp van de referentiearchitectuur is gevalideerd door Microsoft, maar dat wil volgens de automatiseerder niet zeggen dat het bedrijf uit Redmond zijn eigen software verplicht stelt. Bij het neerzetten en beheren van dit werkplekbeheermodel maakt het concern gebruik van standaarden als Itil, Prince 2, RDX, ASL, Gosa, RedSiren en MIT. De it-dienstverlener sluit met klanten integrale, functioneel gerichte 'service level agreements' af in plaats van de gangbaardere componentgeoriënteerde sla's.
Volgens Klaas Wagenaar, topman bij Getronics PinkRoccade, kampen klanten met achterstallig it-onderhoud. Die inhaalslag moeten ze maken, maar ze hikken tegen het idee aan dat ze dan de controle over hun informatiehuishouding nog meer kwijtraken. Harde contracten met leveranciers uit het verleden zijn daar debet aan. Bovendien willen klanten besparen op hun ict. Ze willen dus wel nieuwe opdrachten verlenen, maar daar kostenreducties en een flexibel it-contract aan overhouden.
Getronics PinkRoccade antwoordt met de toekomstvaste werkplek, bedoeld voor grote en middelgrote organisaties vanaf duizend werkplekken. Het concept kent drie fasen: het ontwerpen van een basisarchitectuur, de inrichting van de werkplekken en het in beheer nemen van de ict-omgeving. Er is in samenwerking met Microsoft een basiswerkplek met standaard functionaliteit uitgewerkt als internationale referentie. Deze 'basis' is uitbreidbaar met verschillende modules, zoals uitgebreidere beveiliging (enhanced security), toegang op afstand (remote access) en voip (voice over ip). De referentiearchitectuur is modulair opgebouwd, zodat migraties naar nieuwere versies automatisch kunnen worden uitgevoerd, beweert de automatiseerder.

Besparen

"Omdat het een voorspelbaar model is, weten we vooraf al wat de kosten zijn", zegt Harry Bijsterbosch, solution manager bij Getronics PinkRoccade. De basisprijs per werkplek per maand (gebaseerd op 1500 werkplekken in tien locaties) is vastgesteld op 36 euro. Volgens Bijsterbosch ligt die prijs 10 tot 20 procent lager dan het gemiddelde markttarief (met architectuur én beheer). Hij schat in dat een klant vanwege de efficiëntere aanpak uiteindelijk 20 tot 30 procent kan besparen op de infrastructuurkosten. De automatiseerder heeft bovendien een internationaal 'beheerdienstenpakket' achter de hand, met datacentra in Brussel en Boston en 'global service centers' in Boedapest en Mexico.
Bijsterbosch benadrukt dat het aanbod altijd wordt toegesneden op de situatie bij klanten. Dat is van invloed op het gehanteerde basistarief. "Vaak beschikken ze al over geschikte hardware en software. Die passen we in ons werkplekmodel in; dat gaan we niet allemaal vervangen. Of ze willen per se een aantal afwijkende oplossingen, zoals open source-achtige zaken, blijven gebruiken." Hij wijst erop dat discussies over het gebruik van alternatieven meestal niet spelen. "Slechts bij één op de tien klanten is sprake van een stevige afwijking van onze referentiearchitectuur. Wel een belangrijk gespreksonderwerp is de inrichting van de software, bijvoorbeeld Microsofts Active Directory Forest. Zoiets bepaalt de intensiteit van het te plegen beheer."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-27T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.