Ethernet haalt wan-dekking

Eerste gecertificeerde producten komen in september

Dit artikel delen:

Het Metro Ethernet Forum (MEF) heeft begin deze week de plannen voor 'carrier ethernet' en certificering van apparatuur daarvoor uiteengezet. De aloude netwerktechnologie groeit uit en kan metropolen bestrijken en zelfs wan-bereik (wide area network) krijgen.

Ethernet-uitvinder Bob Metcalfe (59), tevens adviseur bij het non-profit MEF, gaf tekst en uitleg. "Hiermee ontstijgt ethernet het niveau van lokale netwerken; het verbindt die met elkaar." Het idee van carrier ethernet is een betrouwbare, schaalbare infrastructuur die als één geheel te zien valt. MEF-president Nan Chen legt uit dat carrier ethernet een 'any to any'-verbinding biedt voor de aangesloten apparaten en systemen.
Dit biedt voordelen voor bedrijfsapplicaties. Die kunnen dan gewoon functioneren voor verschillende locaties zonder dat er gecompliceerde extra's nodig zijn, zoals routering en adresvertaling. Chen schetst ook de voordelen voor netwerkdiensten waarbij kwaliteitsgaranties van belang zijn, zoals voip (voice over ip) en televisie-multicasting. Dat laatste kan dan ook gericht plaatsvinden, wat de netwerkbelasting aanzienlijk vermindert vergeleken met huidige 'uitzendingen'.
Een andere toepassing is datatransport voor nieuwe netwerken en toepassingen. Chen noemt 'backhaul'-verkeer voor 3g- en umts-telefonie. Telecomleveranciers zetten daar nu ook de draadloze Wimax-technologie voor in, maar die is daar niet specifiek voor ontworpen. Carrier ethernet heeft van het begin af aan de eigenschappen voor dergelijk tijdgevoelig verkeer.

Draadloos

Volgens Metcalfe betekent carrier ethernet op termijn het eind van wan-verbindingen als Sonet en T-1. De nieuwe netwerktechnologie moet goedkoper zijn, waarbij gebruikers verbruiken en betalen wat ze nodig hebben. Daarnaast is het nieuwe ethernet sneller. "Ethernet begon in 1973 op 2,94 Megabit per seconde. Nu zitten we op 10 Gigabit en straks gaan we naar 40 of direct naar 100. Daar wordt nu over besloten", vertelt Metcalfe. "Ethernet gaat ook naar beneden, naar een bredere markt. Er worden nu nog jaarlijks acht miljard processoren geleverd die niet verbonden zijn aan een netwerk. Dat verandert met Zigbee. Daarnaast wordt ethernet draadloos. Dat is eigenlijk een terugkeer naar de oorsprong, want mijn inspiratie kwam uit het draadloze AlohaNet van begin jaren zeventig."
Het MEF voert nu de eerste certificeringtests uit voor carrier ethernet-apparatuur. Die moet gegarandeerd compatibel en interoperabel zijn. De eerste gecertificeerde apparaten worden begin september onthuld op een MEF-bijeenkomst in Berlijn. Chen roept meer producenten op hun producten in te dienen. De tests zijn voorwaarts compatibel. "Dan hoeven leveranciers, dienstenaanbieders en bedrijven niet meer zelf te testen, ook niet voor nieuwere uitvoeringen", legt de MEF-president uit. De non-profit organisatie telt ruim 65 leden, waaronder BT, AT&T, Cisco, Ericsson, 3Com-partner Huawei, Juniper Networks en Agilent.
 
http://www.MetroEthernetForum.org

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-04-15T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.