Smartphone neemt PDA over

Verkoop handcomputers daalt voor derde opeenvolgende jaar

Dit artikel delen:

Gecombineerde mobiele apparaten, zoals smartphones, nemen de rol van reguliere handcomputers over. De verkoop van PDA's (personal digital assistents) is afgelopen jaar weer gedaald, terwijl de afzet van smartphones blijft groeien.

Vorig jaar is het aantal verkochte handcomputers wereldwijd voor het eerst sinds 1999 onder de tien miljoen stuks uitgekomen, meet onderzoeksbureau IDC. Het exacte aantal was 9,2 miljoen exemplaren, terwijl dat in 2003 nog 10,6 miljoen was. Dit is het derde opeenvolgende jaar waarin de pda-verkoop daalt, meldt IDC.
In het vierde kwartaal kwam de verkoop uit op 2,8 miljoen stuks, ook een daling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het derde kwartaal van 2004 was er wel een stijging. IDC zegt dat die kwartaalgroei is te danken aan reguliere fluctuatie vanwege het kerstseizoen naast consumentenacceptatie van pda-combinaties met GPS-ontvangers (global positioning system). Ondanks die factoren is de pda-markt verzadigd, stelt het onderzoeksbureau.
Daarnaast is er stevige concurrentie van convergentie-apparaten, zoals smartphones. Analist David Linsalata roept pda-producenten dan ook op zich te herbezinnen. "De verkoopdaling benadrukt de noodzaak voor leveranciers om hun apparaten verder te ontwikkelen, voorbij de functie van alleen personal information management." Alleen dan kunnen zij weer groei behalen, aldus de IDC-analist.

In de lift

Ondertussen zit de verkoop van smartphones nog altijd in de lift. De Britse marktonderzoeker Canalys meldt voor eind vorig jaar een bescheiden groei voor handcomputers en een sterke groei voor smartphones. De verkoop van laatstgenoemde groeide iets meer dan honderd procent in het vierde kwartaal vergeleken met een jaar eerder. Canalys rekent zogeheten feature phones hierin mee, maar reguliere mobiele telefoons niet.
Volgens Canalys, dat andere definities hanteert dan IDC, is de pda-verkoop in het vierde kwartaal met vijf procent toegenomen ten opzichte van de vierde periode in 2003. Overigens gebruiken IDC en Gartner ook weer verschillende definities, waardoor onder meer de Blackberry van RIM (Research In Motion) respectievelijk niet en wel wordt meegeteld bij de handcomputerverkoop.
Canalys stelt dat producent PalmOne beide trends aan den lijve ervaart; enerzijds is diens PDA-verkoop in het vierde kwartaal zes procent gedaald, anderzijds is PalmOne's smartphone-verkoop 154 procent toegenomen. Beide zijn in vergelijking met hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
Nokia is naar meting van Canalys wereldwijd de grootste smartphone-leverancier met een marktaandeel van 45,4 procent. PalmOne is tweede met 13,8 procent, gevolgd door HP met 8 procent. Het meestgebruikte besturingssysteem is het Symbian-platform, dat een marktaandeel van 53 procent heeft.
In IDC's PDA-ranglijst, dus zónder smartphones, is PalmOne de grootste. Het bedrijf zag zijn verkoop bijna 60 procent stijgen vergeleken met het derde kwartaal, maar ruim 11 procent dalen ten opzichte van het vierde kwartaal in 2003.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.