Fabrikanten zien spraak als dé nieuwe toepassing voor wlan

Spraak over Wi-Fi

Dit artikel delen:

Een goede afhandeling van telefoniegesprekken op Wi-Fi-netwerken is nu nog een gok. Nieuwe ontwikkelingen in de markt brengen daar op afzienbare termijn verandering in.

  
Chipfabrikanten werken aan radiochips, die ondersteuning van gsm-netwerken combineren met Wi-Fi. Deze CN620 van Motorola is er zo een.
Een hapering van milliseconden in de stroom van datapakketten is al fataal voor een telefoongesprek over een ip-netwerk. Dat geldt voor bedrade ip-netwerken, maar zeker ook voor draadloze netten die op dit moment nog over een relatief beperkte bandbreedte beschikken. Dat is de uitdaging voor fabrikanten, nu zij uit acquisities en andere stappen laten blijken dat ze in wlan-netwerktechnologie een belangrijke drager zien voor spraak. Er moeten aparte mechanismen komen om bandbreedte te reserveren voor spraak en andere tijdkritische toepassingen in draadloze netwerken.
Voor Siemens is de realisatie van spraak over Wi-Fi één van de voornaamste aanleidingen om flink in 802.11-technologie te investeren. Het concern, dat voorheen veelal samenwerkte met Cisco bij de implementatie van grote Wi-Fi-netwerken, nam eind vorig jaar voor een onbekend bedrag het Noord-Amerikaanse
Standaard
Naast bedrijfsspecifieke oplossingen voor het reserveringsprobleem van spraak wordt er binnen de IEEE aan de 802.11e-standaard gewerkt, die mechanismen voor het bepalen van prioriteiten van het draadloos netwerkverkeer tussen apparatuur van verschillende fabrikanten mogelijk moet maken.
Chantry Networks over. Deze fabrikant van wlan-technologie claimt in zijn Beacon-toegangspunten al mogelijkheden verwerkt te hebben om netwerkcapaciteit te reserveren voor spraak. Daarnaast ondersteunt de apparatuur overheveling van gesprekken van het ene toegangspunt naar het andere zonder onderbrekingen. Siemens ziet door prijsdalingen van Wi-Fi-chips de technologie een alternatief worden voor de nu dominante dect-telefonie.

Roaming

Een andere stimulans voor spraak over Wi-Fi-netwerken is het afwikkelen van mobiele telefoongesprekken op wlan-netwerken. Deze vorm van roaming zou mobiele telefonie goedkoper kunnen maken. Daarnaast zijn gebruikers verlost van de vaak slechte ontvangst van mobiele-telefoonnetten binnenshuis. Cisco is door de overname van wlan-starter Airspace begin dit jaar nauw betrokken bij het initiatief MobileIGNITE van de Amerikaanse specialist in spraak over Wi-Fi Bridgeport. Naast Cisco heeft het bedrijf ook IBM en Verisign weten te strikken voor dit platform dat een standaardoverheveling wil opleveren van mobiele telefoongesprekken en datasessies op bedrade en draadloze ip-netwerken via SIP (Session Initiation Protocol).< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-02-04T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.