Concurrentie voor WiFi

Dit artikel delen:

Er komen hotspots die niet gebruik maken van WiFi, maar van nieuwe technieken, zoals Zigbee, WiMax en UWB. Deze technieken hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.

Telecombedrijven krijgen de komende jaren concurrentie van bedrijven die hotspots maken met nieuwe technieken. Dat bleek uit de presentatie van Daan Velthausz, directeur Freeband Communication, tijdens het Hotspot Event 2006. Velthausz gaf tijdens de presentatie een overzicht van de nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van hotspots, zoals Mesh, Zigbee, Wimax en UWB.

Deze nieuwe technologieën hebben allemaal hun eigen voordelen, zodat de eindgebruiker nog beter bediend kan worden. Zo is het voordeel van Zigbee dat de technologie erg weinig energie gebruikt. “Maar omdat deze toepassing maar weinig apparaten kan verbinden, is de technologie vooral geschikt voor een netwerk van apparaten binnenshuis”, zegt Patrick Strating van het Telematica Instituut. UltraWideBand (UWB) heeft wel een grote bandbreedte, maar helaas wordt deze technologie dit jaar binnen Europa alleen toegestaan voor gebruik binnenshuis.


Meeste vertrouwen

Strating heeft het meeste vertrouwen in het kunnen van WiMAX. “WiMAX heeft een grote bandbreedte en een groot bereik. Er kan dus over een langere afstand gebruik gemaakt worden van één hotspot, bijvoorbeeld tijdens het wandelen of fietsen”, aldus Strating. Een ander voordeel is dat er minder masten geplaatst hoeven te worden. Strating denkt dat WiMAX de eerste nieuwe techniek zal zijn waar hotspots gebruik van gaan maken. Wanneer dat echter precies zal zijn, durft Strating nog niet te voorspellen. Wel zag hij op de grootste Europese it-vakbeurs, de CeBIT, al producten die gebruik maken van deze techniek. “Dat kan betekenen dat er in andere landen al WiMAX-hotspots bestaan”, zegt Strating.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-03-24T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.