Casema koopt WiMAX-licentie

Versatel verkoopt rechten op wireless local loop

Dit artikel delen:

WiMAX moet onbereikbare gebieden ontsluiten. Die draadloze breedbandtechnologie kan de bestaande concurrentieverhoudingen op de schop gooien.

Kabelbedrijf Casema neemt de wll-licentie (wireless local loop) van Versatel over. AT (Agentschap Telecom) dreigde vorige maand nog Versatel een dwangsom op te leggen wegens het niet nakomen van zijn uitrolverplichting.

Versatel kocht de wll-licentie in de 2,6 GHz-frequentie voor 270 duizend euro in 2003. In april dit jaar constateerde AT dat Versatel niet aan zijn uitrolverplichting voldeed. De toezichthouder dreigde de telecomaanbieder een dwangsom op te leggen wanneer het bedrijf niet binnen vier weken alsnog aan zijn verplichtingen voldeed. Die dwangsom kon oplopen tot 375 duizend per week met een maximum van drie miljoen euro.

Casema claimt dat het inmiddels aan de verplichting heeft voldaan door een minimale geografische dekking te leveren. Het heeft meer plannen. Sytse Zuidema, vice-president strategie en marketing: “In eerste instantie willen we industrieterreinen en afgelegen dorpskernen ontsluiten met internet, telefonie en in de toekomst ook rtv. Daarnaast gaan we de licentie gebruiken om nieuwe diensten te ontwikkelen en te testen met partners als Samsung en Alcatel.”

Volgens Zuidema wil zijn bedrijf ervaring opdoen met het uitrollen en beheren van een WiMAX-netwerk omdat het in 2008 een licentie wil verwerven voor mobiel WiMAX. Onlangs werd bekend dat DGET (Directoraat Generaal Energie en Telecom) in 2007 nieuwe WiMAX-licenties uitgeeft. Bovendien verschijnen naar verwachting eind dit jaar de eerste insteekkaarten voor mobiel WiMAX volgens de 802.162-standaard op de markt.


Ervaring opdoen

Directeur Keimpe Algra van Enertel Wireless is niet bang voor concurrentie van Casema. “Die licentie verloopt eind 2007. Casema kan op deze manier ervaring opdoen met WiMAX. Het zal waarschijnlijk een aantal aansprekende voorbeelden laten zien en vervolgens bieden op een van de nieuwe frequenties. Zekerheid over een nieuwe licentie heeft het echter niet, dus voorlopig is er ook nog geen marktpositie om echt tot zaken te komen.” Enertel kocht in 2003 voor vier miljoen euro een WiMAX-licentie met een geldigheidsduur van twaalf jaar in de 3,5 GHz-frequentie.


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-05-26T09:17:00.000Z Jolein de Rooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.