In 2006 is mobiele telefoon niet meer veilig

Dit artikel delen:

In 2005 was de pc-gebruiker vaak doelwit van kwaadwillenden. In 2006 zullen ook mobiele apparaten niet meer veilig zijn voor virussen.

De makers van anti-virussoftware voorspellen in 2006 meer mobiele aanvallen. Volgens cijfers van McAfee AVERT Labs is de groei van malware die draadloze apparatuur (mobieltjes) ‘aanvalt’ tien keer sneller verlopen dan de groei van computervirussen. Vooral de smartphone speelt een belangrijke rol in de overdracht van virus van de pc naar de wereld van de mobiele apparatuur. McAfee denkt dat de schade door deze mobiele dreigingen groter zal zijn dan de schade die traditionele computervirussen aanrichten. Domweg vanwege het gigantisch aantal toestellen en het feit dat mobiele telefoons maar heel weinig over enige vorm van beveiliging beschikken.

Symantec verwacht een toename van de hoeveelheid spam die naar mobiele apparaten gezonden worden. De fabrikant wijt dit vooral aan de opkomst van sms-mogelijkheden op websites.Niet alleen de traditionele pc en de mobiele telefoon zijn doelwit van kwaadwillenden. Symantec onderschepte afgelopen oktober het eerste Trojaans paard dat de Sony PlayStation Portable (PSP) onbruikbaar maakte. De fabrikant verwacht dit jaar meer aanvallen op niet-traditionele platformen.Phishing ontpopte zich in 2005 als methode voor het ontvreemden van vertrouwelijke gegevens. Volgens cijfers van MessageLabs was één op de 304 e-mails afgelopen jaar een poging tot phishing. Symantec signaleerde afgelopen jaar meer dan veertig miljoen phishingpogingen per week. De anti-virusfabrikanten verwachten dat het aantal phishing-aanvallen het komende jaar alleen maar zal toenemen. McAfee voorspelt een toename van het aantal gedistribueerde phishing-aanvallen. Hierbij wordt een geïnfecteerde computer gebruikt als basis voor een frauduleuze website, waarvan spammails worden verzonden om gebruikers naar de site te lokken. Ook denkt de virusfabrikant dat de phishingcriminaliteit zich meer richten op misbruik bij humanitaire acties.

‘Traditionele’ dreigingen

 Virusbedreigingen waren in 2005 minder kwaadaardig. Symantec detecteerde het afgelopen jaar zes bedreigingen in de derde categorie. In 2004 detecteerde het nog 32 bedreigingen in deze categoriee. Antivirussoftware-fabrikant Sophos zag het aantal virussen wel groeien met 48 procent naar zestienduizend virussen. In dezelfde periode in 2004 detecteerde Sophos nog iets meer dan tienduizend virussen. Als de groei doorzet, voorziet Sophos het komende jaar 23 duizend virussen.De Zafi.D.-worm is de meest gedetecteerde worm. De Netsky.P-worm staat op een tweede plaats, met de Sober.z.-worm op plaats drie. Een uitbraak van een nieuwe telg van de Sober-familie wordt na 5 januari verwacht. Dat staat in de code van een eerdere Sober-worm. In 1919 werd op deze dag de Duitse Nationaal-Sociaal Arbeiderspartij opgericht.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-07T15:14:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.