Protesteren tegen UMTS-mast helpt

Dit artikel delen:

KPN heeft een aanvraag voor een umts-mast in Utrecht ingetrokken. Protesteren helpt dus wel degelijk.

KPN diende op 22 september 2005 bij de gemeente Utrecht een aanvraag in voor het plaatsen van een umts-zendmast voor mobiele telefonie naast een pand in de Cremerstraat in het westelijk deel van de stad. Omwonenden kregen daar lucht van en zetten een protestactie op touw. In de buurt stonden reeds vijf umts-masten en deze nieuwe mast zou bovendien extra zwaar worden uitgerust met twaalf zenders in plaats van de gebruikelijke drie. Met het oog op de gezondheidsrisico’s vanwege de straling van de masten dienden zij talrijke bezwaarschriften in bij de gemeente. Na anderhalf jaar overleg trok KPN de aanvraag in. Volgens een woordvoerder is er een andere plek gevonden (in de Niasstraat in de wijk Lombok) die uiteindelijk een betere dekking geeft. “Elders in de buurt werd een pand gesloopt waarop een KPN-mast stond. Met de nieuwe mast in de Niasstraat ondervangen we dan meerdere gaten.”

Een zegsvrouw van de gemeente laat weten dat bewoners geen bezwaren kunnen indienen tegen de bouw van de mast in de Niasstraat omdat die lager wordt dan dan vijf meter. “De eigenaar van het pand dient wel toestemming te geven.” Volgens de KPN-woordvoerder voldoen de umts-masten aan de radiotechnische dekkingseisen en wijst wetenschappelijk onderzoek uit dat er geen gezondheidsgevaar bestaat. Toch is de discussie nog lang niet doodgebloed. Tegenstanders trekken een parallel met de drama’s rond asbest en roken waarbij de schadelijke gevolgen voor de volksgezondheid zich pas op langere termijn openbaarden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-04-06T00:00:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.