Oudere besturingssystemen volgen de iPhone

Dit artikel delen:

iPhones en Android-telefoons infiltreren in bedrijven en de ict-afdeling zal het niet kunnen tegenhouden. Voor zakelijk gebruik zijn de twee platforms toch nog onvolwassen. 'Grijze muis' Windows Mobile blijft daarom het meest voor de hand liggende platform voor zakelijk gebruik.

In het huidige kluwen van mobiele besturingssystemen is het niet voor iedereen duidelijk welke voordelen de verschillende platforms hebben. Toch is het voor zakelijk gebruik vaak wel van belang te weten hoe gemakkelijk mobiele bedrijfsapplicaties kunnen worden gebouwd, beheerd en beveiligd.

Alex Cone ontwikkelde een interne iPhone-applicatie voor een corporate jet-dienstverlener. "De verkopers kunnen met animaties en filmpjes laten zien hoe de vliegtuigen eruit ziet", zegt Cone. "Dat is erg imponerend voor hun klanten." Met zijn bedrijf CodeFab werkt Cone vooral voor web 2.0 startups en "grote interactieve bureaus en hun klanten" in New York.

Voor Cone zijn iPhone en Android de mobiele platformen van de toekomst. Windows Mobile, Blackberry, Symbian en Palm zijn saai en verouderd. "Mobiele applicaties vertegenwoordigen je bedrijf", stelt Cone. Managers willen de nieuwste smartphones, dus de IT-afdeling zal wel overstag moeten. "Je kunt niet meer absoluut ‘nee' zeggen." De iPhone synchroniseert nu ook met Exchange.

Niet moeilijk

Bedrijfsapplicaties voor de iPhone ontwikkelen is goed te doen. De programmeertaal Objective C lijkt op Java en ontwikkeltool Xcode is bekend van de Mac. "Het is niet moeilijk te leren", volgens Cone, die maandelijks les geeft op een iPhone Boot Camp. "Mensen die nog nooit Xcode hebben gezien doen aan het eind van het weekend productief werk."

Centraal beheer van die applicaties is lastiger. Het mechanisme om apps te distribueren en installeren is de App Store via iTunes. Veel Nederlandse bedrijven zullen in het iPhone Developer Program tussen wal en schip vallen. Alleen bedrijven met meer dan vijfhonderd werknemers mogen van Apple interne applicaties ontwikkelen.

Onvolwassen

Voor zakelijk gebruik is de iPhone toch wat onvolwassen. Android is nog problematischer. Alex Cone prijst de "zeer interessante architectuur onder de motorkap". Android is niet de eerste of enige mobiele Linux-variant. De openheid van het platform en het gebrek aan standaarden, ook voor de hardware, vereisen continu proactieve aandacht van de ict-beheerder.

In zeer specifieke situaties kan dat een voordeel zijn. "Je kunt beurshandelaren met hun portfoliosoftware een aangepaste versie van het Android besturingssysteem geven waarvan je de veiligheid kunt garanderen omdat jouw bedrijf het heeft ontwikkeld", zegt Cone. "Die optie heb je met Apple niet." Android-applicaties worden geschreven in Java en XML.

Voor de hand

Windows Mobile blijft dankzij pijnloze integratie met Exchange en Office een voor de hand liggende keuze voor de meeste ict-afdelingen. De Mobile Device Manager module in System Center biedt centraal management van de clients via onder andere Active Directory. Er zijn ook management-tools van derden voor Windows Mobile, zoals iAnywhere van Sybase.

Voor Windows Mobile zijn veel zakelijke applicaties beschikbaar en het platform is relatief open voor maatwerk. De programmeertaal is C++ voor het hardwareniveau en C# of Visual Basic voor de interface. Bekendheid met ontwikkeltool Visual Studio verlaagt de drempel voor veel IT-afdelingen. Alex Cone noemt de ontwikkelomgeving "niet zo slecht als die van Blackberry".

Generatiegenoot

Microsoft hoopt de interface-achterstand op iPhone en Android in te lopen met de lancering half februari van Windows Mobile 6.5 en de nieuwe diensten SkyLine, SkyBox en SkyMarket. De namen suggereren een relatie met mobiele browser-startup Skyfire. Microsoft nam eerder het bedrijf over dat de interface voor de Sidekick had ontwikkeld.

Blackberry introduceerde vorig jaar al een verbeterde browser, touch screen en accelerometer met de Bold en Storm. In december verscheen versie 4.7 van de Blackberry Java Development Environment (JDE) met plug-ins voor Eclipse en Visual Studio. Blackberry heeft altijd ondersteuning voor Exchange gehad en breidde in januari ondersteuning van IBM Lotus software verder uit.

Gebruikersbasis

Nokia's besturingssysteem is net als dat van Blackberry gebaseerd op Java Micro Edition (ME). Symbian heeft een grote gebruikersbasis en veel beschikbare freeware, maar de wildgroei aan varianten maakt beheer en ontwikkeling voor het platform lastig.

Generatiegenoot Palm lanceerde in januari 2009 het nieuwe WebOS besturingssysteem, gebaseerd op Linux, met de Mojo SDK op basis van HTML, CSS en Javascript. Het eerste WebOS toestel, de Palm Pre, scoorde enthousiaste recensies op CES 2009. De Palm Pre verslaat de iPhone op een aantal punten, waaronder copy-paste en multitasking.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Cisco verbetert mobiel samenwerken met iPhone

Citrix zet Windows-toepassingen op iPhone

'Tot acht miljoen Android-toestellen in 2009'

Nieuwe Android opent deuren naar laptop

Zakelijke bellers meest tevreden met iPhone

Ballmer vindt Android onbegrijpelijk

Google opent Android Market voor ontwikkelaars

Silverlight komt niet op iPhone, wel op Android

IBM brengt iNotes voor iPhone

Een iPhone-applicatie ontwikkelen in één dag

iPhone geschikt voor zakelijk gebruik

Google begint Android-applicatiewinkel

Vijf redenen om de iPhone wel zakelijk te gebruiken

Acht redenen om de iPhone niet te gebruiken

CRM-applicatie voor iPhone

iPhone zakelijk nog steeds niet populair

Apple maakt iPhone aantrekkelijk voor zakelijke markt

SAP bouwt software eerst voor de iPhone

'iPhone is niet geschikt voor zakelijke markt'

iPhone zakelijk te beperkt

'Weinig zakelijke applicaties op iPhones'

Zakelijke iPhone vereist security en beheer

Nederland telt 35.000 zakelijke iPhones

Apple komt met nieuwe iPhone

Apple verbetert besturingssysteem voor iPhone


Reacties

Wie over embedded linux schrijft dat:

"De openheid van het platform en het gebrek aan standaarden"

heeft weinig begrepen en maakt zijn gehele verhaal daardoor ongeloofwaardig.

Linux is in het hanteren van standaarden lichtjaren voor op MS/Symbian of welke ook, juist door die openheid.

Overigens, ik heb die manager die de laatste smartphone wil nog niet ontmoet, ik ben zeker te oud . . . .

Natuurlijk zijn er allerlei standaarden in de Linux-wereld, maar Android als platform is niet gestandaardiseerd. Je kunt er niet 1 bedrijf op aanspreken, zoals bij de iPhone of Windows Mobile. Er zijn allerlei variaties mogelijk, in hardware en software. Dat heeft voor- en nadelen.

Die laatste zin moet natuurlijk zijn: De Palm Pre verslaat de iPhone TOT OS3 uit is NOG op een aantal punten, waaronder copy-paste en multitasking

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-10T10:31:00.000Z Peter Verkooijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.