Serie: High-end smartphones

High-end smartphones: Windows Mobile

Deel 4

We testen drie Windows Mobile smartphones: HTC Touch HD2, Samsung Omnia Qwerty GT-B7610 en Sony Ericsson Xperia X2.

HTC Touch HD2

De HTC Touch HD2 heeft met voorsprong het grootste scherm van alle geteste smartphones. De schermkwaliteit is uitstekend. Hij is iets groter en zwaarder, maar ook iets platter dan bijvoorbeeld een iPhone. Onder het scherm zitten vijf tiptoetsen die toegang geven tot de telefoonfuncties, het thuisscherm en het menu. Windows Mobile 6.5 is een flinke verbetering ten opzichte van eerdere versies. Vingerbediening lukt nu vrij vlot, ook al dankzij enkele verbeteringen die HTC aanbracht door middel van zijn eigen Sense interface. Het pennetje is definitief verdwenen. Het capacitieve tft- scherm bedien je uitsluitend met je vingers. Helaas, het virtuele toetsenbord werkt even stroef als bij de iPhone. Apple's interface blijft wel beter, maar de voorsprong slinkt. Bovendien reageert de Touch HD2 erg vlot op opdrachten. Het is een van de snelste Windows-smartphones die we hebben gezien. Dat is ook te danken aan de krachtige processor en het uitgebreide geheugen van de Touch HD2. Windows Mobile kan bovendien wel verschillende taken tegelijk uitvoeren. Ook al daarom lijkt de Touch HD2 krachtiger dan de iPhone 3Gs, al is dit moeilijk objectief te meten. Schakelen tussen 3G en WiFi doet de Touch HD2 redelijk vlot, al duurt het na standby naar onze smaak iets te lang voor hij het WiFi-signaal weer oppikt. Interessant is ook de ingebouwde WiFi-router. Je kunt via die functie je laptop verbinden met het internet via WiFi en de 3G-verbinding van de Touch HD2. In de praktijk dien je dit mobieltje dagelijks te herladen als je het op een normale manier gebruikt.

Oordeel HTC Touch HD2

 Dit is een uitstekende smartphone, met een prachtig en erg groot scherm. HTC bracht nog enkele noodzakelijke verbeteringen aan in de interface van Windows Mobile zoals locatie gebaseerde functies.
+ uitstekend scherm
+ rijke functionaliteit
- omvangrijk
- stroef werkend virtueel toetsenbord

Info HTC Touch HD2

 €453,79
83/100 (TOP)
Meer info: tinyurl.com/yax64yw

Samsung Omnia Qwerty GT-B7610

Dit is een vrij kloeke Windows Mobile Professional 6.1 schuiftelefoon met een fysiek toetsenbordje en een 3,5-inch resistief amoled-aanraakscherm met een resolutie van 480 x 800 pixels. Het toetsenbordje dat onder het scherm uitschuift telt vier rijen. Getallen typ je met behulp van de alt-toets. De toetsen zijn voldoende groot om er vlot op te kunnen typen. Het scherm draait automatisch in landschapsrichting als je het toetsenbordje uitschuift. De Omnia heeft ook een uitschuifbaar pennetje dat in de zijkant kan worden opgeborgen. De Windows Mobile-interface is door Samsung meer geschikt gemaakt voor vingerbediening via de eigen TouchWIZ UI. Dit is een redelijk geslaagde UI, met duidelijke pictogrammen en drie aparte schermen waarop je naar eigen inzicht allerlei widgets kunt plaatsen. Je bladert door die schermen heen met een vinger of met de stylus. Samsung slaagde erin de onderliggende Windows Mobile interface bijna volledig te verbergen, maar wie dat wil kan TouchWIZ wel uitschakelen en teruggrijpen naar het pennetje. Een nadeel van TouchWIZ is immers dat het Windows Mobile nog verder vertraagt en dat is al geen snelheidsmonster. Wel een goede beslissing van Samsung is dat het Opera 9.5 en niet IE instelt als de standaardbrowser. Het amoled-scherm is erg helder, maar doordat het resistief aanraakgevoelig is, werkt de vingerbediening minder vlot. Met een knop op de zijkant schakel je tussen een werk- en vrijetijd-versie van de interface. De werkversie van de UI is soberder en toont in een oogopslag alle belangrijke informatie, waaronder e-mails, berichten, waarschuwingen. Het schakelen duurt een seconde of drie. De autonomie is meer dan behoorlijk. Reken op twee dagen bij normaal tot intensief gebruik.

Oordeel Samsung Omnia Qwerty GT-B7610

De OmniaPro B7610 gebruikt nog Windows Mobile 6.1, maar de Samsung TouchWIZ UI verbergt de verouderde Windows-interface grotendeels. Hij heeft een erg helder scherm, dat helaas wat stroef op vingerbewegingen reageert. Er zitten een hoop leuke UI-snufjes in, maar die vertragen de boel.

+ snelle tekstinvoer
+ scheiding tussen vrije tijd en werk
- vrij omvangrijk
- soms traag

Info Samsung Omnia Qwerty GT-B7610

 €371,07
78/100
Meer info: tinyurl.com/ycol8vw

Sony Ericsson Xperia X2

Sony Ericcson heeft gelukkig weinig gewijzigd aan het uiterlijk en de functionaliteit van de succesvolle voorganger Xperia X1. De nieuwe versie ziet er iets gelikter uit, maar heeft ongeveer dezelfde afmetingen, hetzelfde gewicht en hetzelfde design. Zo is het schuifmechanisme met eronder een volwaardig, verlicht minitoetsenbordje nog steeds van de partij. Het toetsenbodje telt nog steeds vier rijen en de lay-out is ook grotendeels dezelfde. Alleen hebben de ontwerpers nu nog plaats gevonden voor een navigatieblokje dat zich rechts naast de spatiebalk bevindt. De toetsen liggen in de nieuwe versie ook dicht bij elkaar, maar je kunt er nog altijd vrij vlot met twee vingers op typen. De Xperia X2 heeft een iets groter scherm dan zijn voorganger (3,2 inch tegenover 3 inch), maar de resolutie (800 x 400 pixels) noch het aantal kleuren (65K) zijn gewijzigd. En het is nog altijd een resistief aanraakgevoelig tft-scherm, zodat je voor een vlotte bediening nog steeds een stylus nodig hebt. Het scherm reageert trouwens nog iets stroever op aanrakingen dan voorheen. Vlotte vingerbediening, laat staan multitouch kun je bij deze Windows Mobile 6.5 smartphone vergeten. Hoewel de Xperia X2 nu de nieuwste versie van Microsoft's smartphone-platform gebruikt, werden geheugen en processor niet gewijzigd tegenover de Xperia X1. Dat steekt wat bleekjes af tegenover de concurrentie. Om de pil iets te vergulden, levert Sony Ericsson nu wel standaard een geheugenkaartje van 4 GB mee. Net zoals bij de X1 heeft Sony Ericsson de interface van Windows Mobile trachten te verbeteren met zogenaamde Xpanels of Panelen. Die staan je toe bepaalde functies met je vingers te bedienen. Nog een verbetering van de verouderde Windows Mobile-interface is SlideView. Daarmee roep je snel een overzicht op van de belangrijkste gsm-functies. Bij de X1 werd standaard de Opera webbrowser meegeleverd. Helaas is die verdwenen bij de X2. De standaardbrowser is nu de veel slechter presterende Internet Explorer. De Xperia X2 gebruikt krek dezelfde accu als de X1. De autonomie is 10 à 20 procent minder dan bij zijn voorganger. Dat is eigenlijk raar, want processor en geheugen zijn hetzelfde.

Oordeel Sony Ericsson Xperia X2

Een jaar maakt een heel verschil. De Sony Ericsson Xperia X1 was een van de betere Windows Mobile-smartphones van 2009. De Xperia X2 is meer een upgrade dan een revolutionaire vernieuwing. Toch blijft dit nipt een van de betere Windows Mobile-smartphones.

+ complete uitrusting
+ prijs
- geheugen en processor niet vernieuwd
- opera niet langer standaardbrowser

Info Sony Ericsson Xperia X2

 €355
83/100 (TOP)
Meer info: tinyurl.com/y877rpg

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-17T08:41:00.000Z Jozef Schildermans, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.