Tien headsets voor op kantoor

Deel 2: Headsets van Jabra

Headset-specialist Jabra, ondertussen een onderdeel van het Deense bedrijf GN Netcom, stuurde vijf headsets in voor deze test. Achtereenvolgens komen aan bod: Jabra Biz 2400 3-in-1 en USB, Go 6470 Wireless, Pro 9470 en Speak 410 MS.

Jabra Biz 2400

De Jabra Biz 2400 headsets zijn bedoeld voor gebruik in call centers en voor medewerkers die heel veel moeten telefoneren. Er zijn zowel mono- als stereoversies van. De Mono 3-in-1 heeft een kleine, halfopen oorschelp met een comfortabel verwisselbaar oorkussen. De microfoonbeugel kun je volledig ronddraaien, zodat je deze headset zowel links als rechts kunt dragen. Het T-stuk zorgt ervoor dat de beugel niet in het haar komt vast te zitten. De stevige, maar lichte beugel van chirurgisch staal kun je vlot vergroten en verkleinen. Jabra levert daarnaast twee andere types beugel mee, vandaar de naam 3-in-1. De microfoon weert storende bijgeluiden via ultra noise cancellation. De audio-aansluiting met sleepcontact is specifiek voor Jabra. Er passen allerlei aansluitingen op, die je nog wel apart moet bijkopen. Een voorbeeld is de Jabra Link 280 Controller, bestaande uit een usb-snoer, de specifieke Jabra-aansluiting en een grote ronde knop die je op het bureau legt en waarmee je gesprekken aanneemt, stilzet of het geluid regelt. (Het meegeleverde Jabra Control Center is Windows-software waarmee je de controller configureert.) Door het sleepcontact is de kans op kabelbreuk erg klein. De Biz 2400 USB is de stereoversie met gelijkaardige kenmerken, maar uiteraard stereogeluid. Ook heeft deze uitvoering een vaste usb-aansluiting met in het midden dezelfde rond bedieningsknop als op de aparte Link 280, zodat je deze headset direct in gebruik kunt nemen. Jabra levert een eenvoudig draagzakje bij al deze headsets. Beide types dragen erg comfortabel en de geluidskwaliteit van zowel de koptelefoon(s) als de microfoon is uitstekend.

Prestatiescore Biz 2400 3-in-1: 77/100
Prestatiescore Biz 2400 USB: 75/100

Jabra Go 6470 Wireless

De Jabra Go 6470 is een draadloze headset voor algemeen kantoorgebruik. De draadloze verbinding wordt verzorgd door Bluetooth. In theorie kun je daarmee honderd meter overbruggen, maar in de praktijk is dat minder dan de helft. Het compacte basisstation kun je aansluiten op een kantoortelefoon en op een pc via usb (om te gebruiken met een softphone). Daarnaast kun je de headset ook draadloos koppelen aan een smartphone. Je schakelt tussen beide telefoons via het basisstation. Dat is uitgerust met een kleuren-lcd touchscreen van 2,4 inch. Het scherm kun je platliggend gebruiken of openklappen. De installatie van deze headset is erg eenvoudig dankzij de stapsgewijze setup-wizard die bij de ingebruikname wordt getoond op het lcd-scherm. Die regelt de koppeling aan een smartphone of de kantoortelefoon en zelfs de gevoeligheid van de dubbel uitgevoerde microfoon. Je kunt de headset links of rechts dragen. Dat kan naar keuze in het oor, over het oor dankzij de meegeleverde beugel met zachte oordop en T-stuk, of optioneel aan de nek. Deze headset heeft een hd-audiostand. De geluidskwaliteit is erg goed, in beide richtingen. De gespreksautonomie bedraagt maximaal zes uur (tot 100 uren standby-tijd). Jabra SafeTone filtert gevaarlijke piekgeluiden.

Prestatiescore: 87/100

Jabra Pro 9470

De Jabra Pro 9470 is een draadloze dect-headset voor algemeen kantoorgebruik. In theorie heeft de Pro 9470 een bereik van 150 meter, maar in de praktijk is dat minder dan de helft, afhankelijk van de ruimte en het aantal obstakels. Het basisstation is uiterlijk en qua bediening identiek aan dat van de Go 6470. Het enige verschil is de houder waarin de headset wordt opgeladen. Je kunt de Pro 9470 dus eveneens gebruiken met een kantoortelefoon, een softphone of een smartphone. De installatie gebeurt met behulp van een gebruiksvriendelijke wizard op het opklapbare lcd-touchscreen van het basisstation. Het headset-gedeelte is iets groter en zwaarder dan bij de Go 6470. Voordeel hiervan is een iets krachtigere batterij en dus een groter bereik. Je kunt de headset links of rechts dragen, naar keuze over het oor of over het hoofd met behulp van een verstelbare beugel met T-stuk. Deze headset heeft niet alleen een hd-audiostand, maar ook een dubbele microfoon. De geluidskwaliteit van beide is uitstekend. De gespreksautonomie bedraagt maximaal zes uur, met maximaal 100 uur standby-tijd. Ook hier filtert Jabra SafeTone gevaarlijke piekgeluiden.

Prestatiescore: 84/100

Jabra Speak 410 MS

De Jabra Speak 410 MS is bedoeld voor gebruikers die vaak telefonisch vergaderen, maar ook veel onderweg zijn. Het is een compacte combinatie van luidspreker en omnidirectionele microfoon en in feite nog het best te omschrijven als een speakerphone voor uc-gebruik. De Jabra Speak 410 MS is geoptimaliseerd voor gebruik met Microsoft Lync en wordt geleverd in een stijlvolle, beschermende hoes. Het apparaat zelf lijkt een beetje op een kleine discusschijf. Het grootste deel van het apparaat wordt in beslag genomen door de speaker. In de glanzende rand rond de speaker zijn de bedieningsknoppen aangebracht: een mute-toets, twee volumetoetsen, twee knoppen om respectievelijk het gesprek te beantwoorden en te beëindigen en een knop - met Jabra-logo - om het belvolume in te stellen. Er is ook een status-led. Bovendien heeft hij ook een ingebouwde ringer. In de voet is het één meter lange usb-snoer weggewerkt. De zijkant biedt ook nog plaats aan een 3,5 mm headsetaansluiting. Naast met Lync kun je de Jabra Speak 410 ook gebruiken met uc-oplossingen van andere merken. De benodigde drivers vind je op de website van Jabra. We zijn verbaasd over de geluidskwaliteit. De compacte Jabra Speak 410 brengt een kristalhelder geluid voort en de microfoon pikt stemmen goed op. En dit in 360 graden rond de speakerphone. Mijn gesprekspartner kon mij zeer duidelijk en zonder ruis verstaan. Voor mobiele gebruikers is dit een erg handig uc-hulpmiddel.

Prestatiescore: 76/100

De serie: Tien headsets voor op kantoor

Tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten

Klik hier voor de tabel met uitgebreide productinformatie en testresultaten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-06-15T10:19:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.