Vodafone nadert KPN op mobiele markt

Dit artikel delen:

De afgelopen jaren is het gat met KPN op de zakelijke markt voor mobiele telefonie steeds kleiner geworden. Begin 2013 heeft KPN nog een voorsprong van 1 procentpunt op Vodafone, als wordt gekeken naar het aantal abonnementen voor mobiele telefonie. Hiervoor moet het aandeel van Telfort wel worden opgeteld bij het aandeel dat rechtstreeks op het conto van KPN kan worden geschreven. Dit blijkt uit marktanalyse van Computer Profile naar het gebruik van providers voor vaste en mobiele telefonie door circa zesduizend Nederlandse commerciële en publieke bedrijfsinstellingen.

Ontwikkeling mobiele providers

Ontwikkeling mobiele providers

Bij deze locaties zijn circa 443.000 mobiele abonnementen benoemd met de daarbij horende provider. In de cijfers is alleen gekeken naar bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers op locatie. Begin 2010 nam de combinatie KPN en Telfort nog 50 procent van alle abonnementen voor mobiele telefonie voor zijn rekening. Het verschil met grootste concurrent Vodafone was ruim 10 procentpunt. Sinds die tijd heeft Vodafone aandeel afgesnoept van KPN, maar ook T-Mobile heeft in die jaren terrein weten te winnen.

Sectoren

Mobiele providers per segment

Mobiele providers per segment

Vodafone lijkt in de afgelopen jaren vooral terrein te hebben gewonnen op KPN bij overheidsinstanties, instellingen uit de gezondheidszorg en in de industrie en handel. T-Mobile heeft zijn aandeel in de afgelopen jaren het meest weten uit te bouwen in het handelssegment, de dienstverlenende sector en de bouwsector. Telfort lijkt het meest terrein te hebben gewonnen in de zorgsector en in het segment ict en utilities. Met uitzondering van de transportsector en het onderwijs zien we het aandeel KPN Mobile binnen alle sectoren iets teruglopen, maar het sterkst bij overheids- en zorginstanties.

Binnen de huidige verdeling van mobiele abonnementen is er bij overheidsinstellingen en onderwijsinstellingen een duidelijk contrast zichtbaar bij KPN en Vodafone ten opzichte van de andere segmenten. Bij overheidsinstanties ligt het percentage van KPN ver onder het percentage bij de andere segmenten en voor Vodafone geldt dat zij bij onderwijsinstellingen ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van de andere segmenten. T-Mobile heeft vooral in het onderwijs een duidelijk bovengemiddelde aanwezigheid. Voor de onderzochte onderwijsinstellingen geldt dat basisscholen buiten de groep onderzochte en geïnventariseerde bedrijfsvestigingen valt.

Vaste telefonie

Ontwikkeling providers vaste telefonie

Ontwikkeling providers vaste telefonie

Vodafone is op de markt voor vaste telefonie nog steeds een relatief kleine speler. Ongeveer 6 procent van de vaste aansluitingen bij bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers is toe te rekenen aan Vodafone. KPN is op deze markt, met een aandeel van twee derde van de aansluitingen, nog altijd met voorsprong de marktleider. Vodafone laat in de afgelopen drie jaar wel de mooiste groeicijfers zien. Het aandeel is meer dan verdriedubbeld in deze periode. Over een langere periode bekeken heeft ook Tele2 zijn aandeel de laatste jaren weten uit te breiden.

Ook voor vaste telefonie laat KPN wat veren vallen. In de periode 2010 tot en met 2013 is het aandeel met 10 procentpunt gedaald. De belangrijkste aanbieders van vaste telefonie over de kabel, UPC Business en Ziggo Zakelijk, lijken hier niet direct van te hebben geprofiteerd. Bij de circa zesduizend onderzochte locaties is het aandeel van deze providers in de afgelopen jaren ongeveer gelijk gebleven. Het aandeel van de categorie ‘overigen’ is in de afgelopen jaren wel aan het toenemen. In deze categorie zijn onder andere de resultaten voor BT, Verizon, Colt en Detron meegenomen. Deze laatste leverancier geeft meteen aan dat het landschap voor vaste telefonie niet altijd even eenvoudig te duiden is. Detron opereert naar klanten toe als de provider van vaste telefonie, maar gebruikt daarbij de (data)verbindingen van de eigen dochter Esprit Telecom of van Tele2. Hierdoor is indirect toch weer een deel van de ‘overigen’ toe te wijzen aan eerder benoemde providers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben al een aantal jaren verkoper bij een telecombedrijf en moet zeggen dat Vodafone enorm is gegroeid. Vooral nu met de nieuwe Red-abonnementen merk ik dat deze beter verkopen dan die van KPN. Ook als ik de voordelen bekijk van Red moet ik zeggen dat er geen andere provider zoiets kan aanbieden. KPN zit er echt nog flink boven. Ik hoop dat Tele2 beetje als concurrentie kan figureren om toch een vuist te bieden tegen de groei van Vodafone.

uit het artikel:Bij overheidsinstanties ligt het percentage van KPN ver onder het percentage bij de andere segmenten

Op zich logisch omdat ze naast OT 2010 gevist hebben en dat pakket is een substantieel deel van de overheid

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-03-19T11:58:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.