Avaya blijft meest gebruikt voor vaste telefonie

Ruim 18 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers geeft aan gebruik te maken van een communicatietoepassing van Avaya voor vaste telefonie. Daarmee is Avaya de meest voorkomende vendor in dit marktsegment. Dit blijkt uit analyse van Computer Profile van ruim 7500 interviews die werden gehouden met it- en/of telecomverantwoordelijke personen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

De nummers twee en drie voor de Nederlandse zakelijke markt, Mitel en Siemens, volgen op geringe afstand. Systemen van Siemens worden gebruikt door 14,7 procent van de locaties, Mitel door iets meer dan 15 procent. Voor alle vendoren geldt dat de penetratiegraad inclusief overgenomen labels is. De meest recente fusie/overname in deze context betreft het opgaan van Aastra in het Mitel-label. De top vijf vendoren wordt gesloten door Cisco en KPN.

Marktsegmenten

Top 5 PABX-vendoren per marktsegement

Top vijf PABX-vendoren per marktsegement

Verdere uitsplitsing van marktsegmenten laat een aantal duidelijke verschillen zien voor de verschillende vendoren. Zo zijn Avaya en Cisco bovengemiddeld vertegenwoordigd in het segment multinationals; locaties van Global Fortune 500, Forbes 2000 of bedrijven met 2500 of meer werknemers in Nederland.

Mitel kent een bovengemiddelde aanwezigheid in het publiek domein. Zowel overheidsinstanties (vooral gemeenten) als instellingen uit de zorg gebruiken vaak een oplossing van Mitel. Oplossingen van Siemens komen bovengemiddeld voor bij locaties in het segment medium sized businesses, waarin locaties vallen van bedrijven die vijftig tot 250 medewerkers in Nederland hebben.

Aantal extensies

PABX-aandeel gebaseerd op het aantal extensies

PABX-aandeel gebaseerd op het aantal extensies

Als er niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van een communicatieoplossing voor vaste telefonie van een bepaalde vendor (penetratie), maar ook rekening wordt gehouden met de capaciteit van het systeem in het aantal extensies, dan ontstaat het onderstaande beeld. Avaya is ook dan de nummer één. Bijna 28 procent van de zakelijke extensies is gekoppeld aan een oplossing van Avaya. Dit is een groei van ruim 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Doordat Mitel relatief vaker voorkomt bij grotere organisaties neemt deze Canadese vendor nu de tweede plaats in. Cisco is gegroeid met bijna 1,5 procent en heeft, in vergelijking met de cijfers van 2014, de derde plek overgenomen van Siemens.

Naast de gekende vendoren van communicatieoplossingen voor vaste telefonie geeft ook een significant deel van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen aan gebruik te maken van een systeem van KPN. Het betreft dan systemen van partners die via KPN worden geleverd. Dit kunnen systemen zijn van Alcatel-Lucent, MDS en Avaya. Het weergegeven aandeel van 6,1 procent voor KPN is dus in feite toe te kennen aan deze fabrikanten.

Gemiddelde leeftijd PABX

Gemiddelde leeftijd van PABX

Gemiddelde leeftijd van PABX

Communicatieoplossingen voor vaste telefonie kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties bedraagt ongeveer zeven jaar en twee maanden. Fabrikanten die de laatste jaren weinig nieuwe systemen hebben verkocht aan de geïnterviewde bedrijfsvestigingen zullen dus een hoge gemiddelde leeftijd kennen, fabrikanten die juist in de meest recente jaren veel installaties hebben verkocht kennen een lagere gemiddelde leeftijd.

Systemen met de gemiddelde jongste leeftijd zijn Cisco, NEC en Swyx. De systemen die al lange tijd in gebruik zijn betreffen systemen van Philips en KPN. Het zijn deze systemen die het eerst in aanmerking zullen komen voor vervanging.

Trendlijn laatste vier jaar

Trend in PABX-penetraties 2012-2015

Trend in PABX-penetraties 2012-2015

Naast de huidige penetraties of parkaandelen (op basis van aantal extensies) kan ook worden bekeken welke vendoren hun bereik weten uit te breiden en wie wat terrein lijkt te verliezen. Siemens en Philips lijken dan als vendoren van communicatieoplossingen voor vaste telefonie terrein te verliezen. Cisco en Mitel zijn de partijen die terrein weten te winnen. Avaya, Samsung en Alcatel-Lucent kennen de laatste vier jaar een relatief stabiele gebruikersgroep.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-27T11:58:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.