Avaya koploper vaste telefonie, Mitel loopt in

Dit artikel delen:
Klantenservice

Avaya blijft de meest voorkomende leverancier van zakelijke vaste telefonie in Nederland. Ruim 18 procent van de bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt gebruik van een communicatietoepassing van Avaya voor vaste telefonie. De nummers twee en drie, Mitel en Unify, volgen op geringe afstand met 16 procent en 13 procent.

Dit blijkt uit analyse van Computer Profile op basis van ruim 7500 interviews met it- en/of telecomverantwoordelijke personen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met vijftig of meer medewerkers.

Top 5 PABX-vendoren per marktsegement

Top 5 PABX-vendoren per marktsegement

Een uitsplitsing van marktsegmenten laat verschillen zien voor de verschillende leveranciers. Avaya en Cisco zijn met allebei 38 procent bovengemiddeld vertegenwoordigd bij multinationals. KPN komt met bijna 6 procent in verhouding een stuk minder voor. Mitel wint het van Avaya binnen het publiek domein. Oplossingen van Unify komen bovengemiddeld voor bij mkb, namelijk ruim 19 procent.

Vaste telefonie en extensies

PABX-aandeel gebaseerd op het aantal extensies

PABX-aandeel gebaseerd op het aantal extensies

Als er niet alleen wordt gekeken naar het gebruik van een communicatieoplossing voor vaste telefonie van een bepaalde leverancier (penetratie), maar ook rekening wordt gehouden met de capaciteit van het systeem in het aantal extensies, dan ontstaat het onderstaande beeld. Avaya is ook dan de nummer één. Ruim 20 procent van de zakelijke extensies is gekoppeld aan een oplossing van Avaya. Dit is een daling ten opzichte van vorig jaar, toen was dit nog 28 procent. Doordat Cisco relatief vaker voorkomt bij grotere organisaties neemt deze leverancier nu de tweede plaats in. Mitel volgt hier zeer kort op.

Naast de leveranciers van communicatieoplossingen voor vaste telefonie geeft ook een deel aan gebruik te maken van een KPN-systeem. Het betreft dan systemen van partners die via KPN worden geleverd. Dit kunnen systemen zijn van meerdere leveranciers zoals Alcatel-Lucent, Mitel en Avaya. Het weergegeven aandeel van 6,5 procent voor KPN is dus in feite toe te kennen aan deze fabrikanten.

Gemiddelde leeftijd

Gemiddelde leeftijd van PABX

Gemiddelde leeftijd van PABX

Communicatieoplossingen voor vaste telefonie kennen een relatief lange levenscyclus. De gemiddelde leeftijd van de huidige aangetroffen installaties bedraagt ongeveer acht jaar en één maand. Fabrikanten die de laatste jaren weinig nieuwe systemen hebben verkocht aan de bedrijfsvestigingen zullen een hoge gemiddelde leeftijd kennen. Fabrikanten die juist in de meest recente jaren veel installaties hebben verkocht kennen een lagere gemiddelde leeftijd.

Systemen met gemiddeld de jongste leeftijd zijn Cisco, Avaya en Mitel. Systemen van KPN en Philips zijn al lange tijd in gebruik. Deze systemen komen het eerst in aanmerking voor vervanging.

Trendlijn

Trend in PABX-penetraties 2012-2015

Trend in PABX-penetraties 2012-2015

Naast de huidige penetraties of parkaandelen (op basis van aantal extensies) keek Computer Profile ook naar welke leveranciers hun bereik weten uit te breiden en wie wat terrein lijkt te verliezen. Unify, KPN en Philips verliezen dan terrein als het gaat om communicatieoplossingen voor vaste telefonie. Mitel is de partij die terrein weet te winnen. Avaya, Samsung, Panasonic en Alcatel-Lucent kennen de laatste vier jaar een relatief stabiele gebruikersgroep.

Meer over digitaal samenwerken

Computable organiseert op 27 september 2016 een Computable Seminar over communicatie in de digitale werkomgeving. Dit is een dag vol inhoudelijke sessies omtrent digitale werk- en communicatie-oplossingen. Daarbij komen onderwerpen als ontwikkelingen, adoptie, beveiliging en optimalisatie van de virtuele werkplek aan bod. Meer informatie, het volledige programma en (gratis) tickets vindt u op computableseminars.nl

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-07-08T10:46:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.