Er was eens... een rekencentrum (Rik Sanders)

ICT als strategisch wapen? Een sprookje! Dat concludeert het adviesbureau Moret, Ernst & Young in zijn jongste ICT-onderzoek. De wens is de vader van de gedachte bij veel automatiseerders, want vooralsnog draait het om effectiviteit en efficiency bij het nemen van beslissingen over ICT.

Wie de uitbestedingsperikelen rond het automatiseringscentrum Accu van de Universiteit Utrecht in de gaten houdt, kan Moret alleen maar gelijk geven. Het college van bestuur constateerde dat het Accu teveel geld kostte. Zij vond bij enige kandidaat Cap Gemini een willig oor om het rekencentrum over te nemen in ruil voor een paar afspraken. Nadenken over de voors en tegens van uitbesteding en hoe de rol van ICT moest worden ingevuld na het Accu-loze tijdperk, was overbodig. Voor het bestuur gold als uitgangspunt dat de universiteit de meeste diensten van het Accu elders goedkoper kan afnemen.
Wat zo'n proces ook nog eens duidelijk maakt, is dat het personeel geen schijn van kans heeft tijdens zo'n overnametraject. Keer op keer riepen zowel het college als Cap dat zij de mening van de medewerkers zeer serieus meewogen. Bijna alle Accu'ers gaven keer op keer te kennen geen trek te hebben in een overstap. Het resultaat: het Accu zal in februari 1999 na een jaar van moeizame onderhandelingen en trage besluitvorming overgaan naar Cap.
Het meest schrijnende is nog wel dat niemand het college van bestuur inhoudelijk tegengas heeft kunnen geven. Zelfs de studenten in de U-raad zijn zonder blikken of blozen akkoord gegaan met een overeenkomst waarvoor Cap geen cent op tafel hoeft te leggen. Die geloven kennelijk ook al niet meer in sprookjes.
 
Rik Sanders, redacteur Computable
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-18T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.