Veel vraag naar informatici met HBO-I

Heliview publiceert kencijfers automatisering

Op dit moment heeft 27 procent van de automatiseerders een informatica-opleiding op hbo-niveau achter de rug. In de nabije toekomst zal dit percentage stijgen tot 42 procent. Dit staat in het onderzoek Automatiseringskengetallen dat onderzoeksbureau Heliview heeft gepubliceerd.

Bedrijven die veel automatiseerders op de loonlijst hebben staan verwachten in de toekomst vaker in zee te gaan met hbo'ers met een informatica-opleiding. Heliview heeft 510 bedrijfsvestigingen ondervraagd over allerlei automatiseringskwesties waaronder het opleidingsniveau van hun automatiseerders. Het onderzoek laat zien dat bedrijven verwachten dat het percentage automatiseerders met een opleiding HBO-Informatica stijgt van 27 procent tot 42 procent. Het aandeel van universitair opgeleide IT'ers loopt terug van 5 naar 3 procent.
Voorts blijkt dat het aantal geautomatiseerde werkplekken in 1997 zal uitkomen op 41,6 procent. Dit is een stijging van 1,6 procent ten opzichte van 1996. Ook het aantal werkplekken dat via de computer met een netwerk is verbonden neemt toe. In 1997 zal 86 procent in een netwerk hangen.

Gestage groei

De kencijfers laten voor de meeste segmenten van de automatisering een gestage groei zien. Het aantal werkplekken met een of andere vorm van automatisering neemt het komende jaar toe met 2 procent. Kantoorautomatisering is met 86 procent in 1997 de dominante vorm van automatisering. Financieel administratieve toepassingen staan op de tweede plaats (43 procent).
Heliview: "Op nagenoeg alle geautomatiseerde werkplekken is in 1996 een PC te vinden. In de branches transport, financiële dienstverlening en onderwijs zijn zowel in 1996 en 1997 - zo wordt verwacht - zelfs meer PC's aanwezig dan er geautomatiseerde werkplekken zijn."
Bijna 40 procent van de 510 onderzochte vestigingen hebben een computersysteem dat zwaarder is dan de PC. "In de branches overheid/nutsbedrijven is de penetratie van dergelijke grote systemen duidelijk bovengemiddeld (80 procent).
De AS/400 neemt een derde van de markt voor zijn rekening. De rest komt voor rekening van de RS/6000 (8 procent) HP9000 (7 procent) IBM S/36 (5 procent) en Dec Vax (4 procent). 6 Procent van de respondenten geeft aan met een Unix-systeem te werken zonder aan te kunnen geven op welke hardware dit draait.
Uit het onderzoek blijkt dat alleen de Pentium Pro zijn aandeel op de werkplek zal weten te vergroten. De 486, Pentium 386 (en ouder) en Motorola zullen hun aandeel in het PC-park niet vergroten in 1997.
Windows en Dos vormen de dominante besturingsomgeving. 65 Procent van de bedrijven gebruikt op dit moment Windows en 60 procent zegt daarnaast ook nog met MS-Dos zonder Windows te werken.

Stabiliseren

Van de besturingssystemen verliezen Windows 3.11 of ouder, MS-Dos en Apple terrein. Winnaars zijn Windows 95 (toename 8 procent) en Windows NT (toename 4 procent). Unix en OS/2 Warp stabiliseren zich op een aandeel van 4 respectievelijk 2 procent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-12-20T00:00:00.000Z Mark Plekker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.