Limburg investeert in ICT-trainingen

Expertise-centrum moet bedrijven naar provincie lokken

Limburg krijgt een expertise-centrum voor de ICT. Dit centrum zal een bijdrage trachten te leveren aan het tekort van informatici op de arbeidsmarkt in de zuidelijke provincie. Het bedrijfsleven en de Provincie leveren een fundamentele bijdrage aan het centrum, dat in 1998 operationeel zal zijn.

Aanleiding voor het initiatief is een onderzoek van het bureau Booz Allen en Hamilton uit 1995. Het onderzoeksrapport beveelt Limburg aan om meer initiatieven te ontwikkelen op het gebied van ICT. Overheidsorganen en bedrijven besloten vervolgens samen aan een instituut te werken dat voorziet in ICT-opleidings- en trainingsdiensten. In het centrum is ruimte voor ongeveer tweehonderd opleidingsplaatsen.
In korte tijd zullen de cursisten een marktgerichte opleiding krijgen. "Deze trainingen zijn afgestemd op de behoeften van de bedrijven", zegt Frans Ridderbeekx van de Industriebank LIOF, een van de deelnemende bedrijven. "De deelnemers zijn al in dienst van bedrijven of melden zich aan via het Regionaal Bureau voor de Arbeidsvoorziening. We kunnen geen baangarantie geven. We verwachten wel dat er volgend jaar behoefte is aan zeker tweehonderd automatiseerders."

Uitstraling

De initiatiefnemers hebben Heerlen als vestigingsplaats gekozen. Het centrum wordt na een tijdelijke vestiging ondergebracht in het Technohouse, dat naast de Hogeschool Limburg ligt. Het Technohouse is momenteel nog in aanbouw. "Op deze manier creëren we een technologie-driehoek", aldus Ridderbeekx. Het is de bedoeling dat bedrijven op deze ICT-concentratie afkomen en zich in Limburg vestigen. "Het aantrekken van bedrijven is een complexe zaak. Er moet onder andere genoeg ruimte zijn, een arbeidsmarkt en een goede omgeving.
De expertise en opleidingsmogelijkheden van het nieuwe centrum moeten zorgen voor een positieve uitstraling van deze regio." Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling draagt 1,2 miljoen gulden bij aan de investeringskosten. De Provincie Limburg stelt 1,4 miljoen ter beschikking, waarvan een deel komt uit financieringsmiddelen van het ministerie van Economische Zaken. De samenwerkende bedrijven en instellingen nemen 1,6 miljoen gulden voor hun rekening. Het centrum zal over drie jaar winstgevend moeten zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.