Proxy-spyware geen probleem bij HBO en WO

De Nederlandse universiteiten en hogescholen hebben weinig last van spyware die gebruikers verleidt de proxy-instellingen te veranderen. De onderwijs- en onderzoeksinstellingen werken niet of nauwelijks met proxy-servers.

Het probleem speelt wel bij Amerikaanse universiteiten. Verschillende ict-afdelingen van deze instituten waarschuwden eind vorige maand voor spyware die belooft het websurfen te kunnen versnellen. Daarmee wordt ook het https-verkeerd omgeleid. Dat vereenvoudigt de toegang van derden tot de bij deze vorm van internetverkeer versleutelde gegevens, bijvoorbeeld credit-cardnummers.

Wedergeboorte

De spyware is afkomstig van het bedrijf Marketscore. Het is volgens onder meer deskundigen bij Computer Associates een reïncarnatie van het programma Netsetter, dat begin dit jaar via p2p-netwerken werd verspreid.
De Nederlandse universiteiten en hogescholen maken echter nauwelijks gebruik van proxy-servers, vertelt Jacques Schuurman, voorman van het calamiteitenteam voor het hoger onderwijs Surfnet Cert. Surfnet schrijft de universiteiten geen regels voor. "Wel geven we gevraagd en ongevraagd advies."
Volgens hem hebben de meeste internetgebruikers bij de onderwijsinstellingen een rechtstreekse verbinding met internet. "Proxies, daar hebben wij wat fundamentele en technische bezwaren tegen." Schuurman merkt daarnaast dat gebruikers zich meer dan enkele jaren terug realiseren dat gebreken in software misbruikt kunnen worden. "De ict-afdelingen doen veel aan het voorlichten van hun gebruikers." < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-12-17T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.