TU Delft ontvangt faculteitsprijs van IBM

Jaarlijks reikt IBM de Faculty Awards uit aan onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Deze prijs moet de doorstroming van wetenschappelijke kennis naar de maatschappij stimuleren.

Dit jaar viel de eer te beurt aan twee onderzoekers van de TU Delft. Professor John Long kreeg dertigduizend dollar voor onderzoek naar 'radio frequency integrated circuits'. Dr. Ing. Mark Zegveld nam zijn gedeelde prijs van twintigduizend dollar in ontvangst voor zijn onderzoek naar innovatiemanagement.

Vol

Longs project richt zich op het ontwikkelen van draadloze netwerkchips met een radiofrequentie van slechts enkele millimeters. "Er is steeds meer behoefte aan draadloze breedbandverbindingen" zegt Long. "Het probleem is alleen dat de nu gebruikte frequenties vol beginnen te raken. Door heel kleine frequentiebanden van enkele millimeters te gebruiken, kunnen we ruimte scheppen voor de toekomst. Als we dat bovendien op een chip kunnen fabriceren, wordt die technologie vervolgens heel goedkoop en daarmee breed inzetbaar."
Zegveld kijkt in zijn vakgroep vooral naar de wijze waarop technologie innovatief wordt ingezet. "Innoveren binnen een ecosysteem vraagt om een andere manier van denken." Volgens hem vindt innovatie binnen een organisatie steeds minder lineair plaats, maar juist in permanente interactie tussen verschillende partijen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-16T00:00:00.000Z Mark Nieuwenhuizen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.