'Internet bedreigt opleidingsinstituten niet'

Directeur jubilerend Novi maakt zich geen zorgen over toekomst

Cursussen via Internet vormen geen bedreiging voor de opleidingsinstituten. Dit zegt directeur Ab Karreman van het veertig jaar oude Novi. "Het schriftelijke en klassikale onderwijs zal altijd een plaats in de opleidingen van automatiseerders houden. Ik kan me echter wel voorstellen dat bedrijven beide vormen gebruiken."

Het Nederlands Opleidingsinstituut voor Informatica (Novi) viert momenteel zijn veertigjarig jubileum. Juist in het laatste lustrum lijkt het erop dat Internet- en computertrainingen de positie van het traditionele onderwijs bedreigen. Directeur Karreman maakt zich echter weinig zorgen. "Cursussen via Internet zullen zeker een deel van de markt veroveren. We zijn ook wel eens een opdracht misgelopen, omdat concurrenten wel op computers gebaseerde trainingen aanbieden." De behoefte aan contact met docenten en medecursisten, alsmede de sociale controle in een groep zullen de toekomst van het klassikale onderwijs waarborgen, voorspelt hij.
Financieel manager Jos Krol verwacht dat in de nabije toekomst een combinatie van schriftelijke en digitale cursussen zal ontstaan. "Novi probeert op hoog niveau opleidingen aan te bieden. Hierdoor zal bij ons pas in een later stadium en in mindere mate sprake zijn van trainingen via Internet." Krol -zelf ook docent- geeft deelnemers wel eens de opdracht hun huiswerk via e-mail in te leveren. De financiële man zegt dat de studenten weinig gebruikmaken van deze mogelijkheid.
Het klassikale onderwijs zal volgens de docenten wel individueler worden. Met name vanuit het bedrijfsleven is de vraag naar probleemgericht onderwijs groot.

Max Euwe

Het Novi is in de jaren vijftig opgericht door technici die de opkomst van de computer op waarde schatten en van mening waren dat meer mensen in staat moesten zijn de nieuwe apparatuur te bedienen. Een van de initiatiefnemers van het opleidingsinstituut was oud-wereldkampioen schaken Max Euwe. Tot 1983 nam Novi tevens examens af, maar op aandringen van mensen die meenden dat de combinatie van opleidingen en examens fraude met zich mee kan brengen, scheidde in dat jaar exameninstituut Exin zich af. Vervolgens nam Wolters Kluwer het opleidingsinstituut over. In 1997 deed de uitgever Novi van de hand. Markus Verbeek Groep, dat zich voornamelijk bezighield met administratieve opleidingen, was op zoek naar een automatiseringstak en nam Novi over.

Functiegericht

Oud-docent Karreman, sinds 1986 in dienst van Novi, ziet de laatste jaren de behoefte aan automatiseringsopleidingen fors toenemen. "Veel IT'ers volgen functiegerichte cursussen om bij te blijven op hun vakgebied." Verder is de toestroom van mensen met een andere achtergrond die een carrière in de IT ambiëren enorm. "Het kan hierbij bijvoorbeeld gaan om een docent Frans die de kansen in zijn vakgebied ziet teruglopen of niet helemaal gelukkig meer is. Deze mensen zijn van hoog niveau en leren erg snel."
Er ontstaat tegenwoordig veel meer behoefte aan korte stoomcursussen. Novi kan hierin meegaan. "Wij merken dat korte, intensieve opleidingen meer rendement opleveren. De deelnemers merken sneller het effect", zegt Krol.

Financiële druk

De snelheid van de technologische ontwikkelingen oefent een zware druk uit op de begroting van het Novi. "Als onze branchekenners een nieuwe trend ontwaren, dan gaan onze docenten het materiaal herschrijven. We gaan hiervoor niet naar de boekhandel. Dit kost veel geld, maar is wel een kwalitatief betere benadering." Ook het bedrijfsleven wijst het Novi regelmatig op ontwikkelingen in de sector. De organisatie probeert haar onafhankelijkheid ten opzichte van de bedrijven echter zoveel mogelijk instand te houden. "We nemen nooit gratis pakketten van leveranciers aan", aldus Krol.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-12-04T00:00:00.000Z Michiel Couzy