Bedrijven gevraagd voor lesmateriaal

Het opzetten van een opleiding voor netwerkbeheerders en netwerkbouwers is duur. Door opleidingsprogramma's van bedrijven zoals Cisco te gebruiken, hopen scholen de kosten te drukken.

Cisco Networking Academy Programma
Cisco startte in 1997 met het Cisco Networking Academy Programma (CNAP). Scholen krijgen van Cisco lesmateriaal en kunnen de netwerkapparatuur van de leverancier met korting aanschaffen. Inmiddels maken 88 vwo-, mbo- en hbo-scholen in Nederland gebruik van het programma, waaraan vijftienduizend Nederlandse studenten meedoen.
Met een tekort van meer dan zestienduizend netwerkspecialisten in 2008, is er grote behoefte aan opleidingen die dergelijke specialisten afleveren. De apparatuur en het opleiden van de docenten kost echter veel geld. "Wij hebben specialistische docenten nodig die dergelijke lesstof kunnen geven", zegt coördinator Joep Aerts van de opleiding Netwerk Infrastructuur Design van de Hogeschool Zuyd in Heerlen. De school maakt daarom gebruik van lesmateriaal van verschillende bedrijven, onder andere het Cisco Networking Academy Programma (CNAP). Het programma is een eerste stap naar netwerkspecialisten op het gebied van bijvoorbeeld ip of beveiliging. "Het CNAP zorgt voor de basiskennis. Het is de fundering onder specialisten", zegt technology director van Cisco Hendrik Blokhuis. Hij vindt het programma van Cisco een voorbeeld van hoe bedrijven en educatieve instellingen kunnen samenwerken. "De samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en educatieve instellingen is belangrijk om het tekort op te lossen", zegt Blokhuis.
Betekent een dergelijk programma niet dat studenten een overkill krijgen aan Cisco-apparatuur? "Het programma zorgt voor generieke netwerkskills. De kennis is ook bruikbaar in heterogene netwerken", zegt Blokhuis. "Het maakt niet uit met welke producten de leerlingen werken. Het gaat erom dat ze conceptueel en analytisch leren denken", zegt Aerts.
 

http://www.cisco.com/nl/academies/


x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-09T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.