Leerlingen kiezen loopbaan en doen examen via Internet

Scholen starten met proef met Schoolweb

Deze maand maken zes scholen kennis met Schoolweb, de Internet-site van Wegwijs in Onderwijs Studie Informatiesystemen (WIOSIS). Schoolweb is een interactief systeem, dat toegang biedt tot Internet, maar ook de mogelijkheid geeft toetsen te genereren en lessen voor te bereiden. Het bevat tevens het systeem voor loopbaanoriëntatie van WIOSIS.

Ik wil iets doen met...", staat er op het scherm van Schoolweb te lezen. Leerlingen, die nog niet zeker zijn van hun toekomstidealen, kunnen een aantal trefwoorden intoetsen. Het Schoolweb geeft vervolgens de onderwijsinstellingen weer, die aan de steekwoorden voldoen. De scholieren kunnen informatie opvragen van de school of universiteit of rechtstreeks naar de Internet-pagina van de instelling surfen. Als de instelling betaalt, mogen ze extra promotieteksten op het net zetten. Zo niet, dan vermeldt het web alleen de informatie. De interactieve loopbaanoriëntatie is het belangrijkste onderdeel van Schoolweb. Leraren hebben via een wachtwoord toegang tot meer onderdelen van het systeem. Ze kunnen zodoende Schoolweb gebruiken voor hun lessen. "Wij hopen op deze manier een inhoudelijke en technische voorsprong op andere scholen te verkrijgen. De docenten worden immers bijgeschoold door gerenommeerde organisaties", zegt Jan Kwekel van scholengemeenschap Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis. Deze vestiging van het Penta college is een van de scholen die Schoolweb op proef hebben. Het systeem vormt voor de school in Hellevoetsluis een mogelijkheid om een aansluiting op Internet te krijgen het gebruik hiervan te controleren. "Er zitten een stel geniale leerlingen op de school, die via het Net wegen bewandelen, die wij liever gesloten houden. Met Schoolweb valt dit prima te beheersen", aldus Kwekel.

Sponsors

Schoolweb is een initiatief van het Amsterdamse bedrijf Aromedia, dat ooit begonnen is met het uitgeven van het studentenblad Sum. Het bedrijf zocht contact met partijen voor alle elementen die het via Schoolweb wilde leveren. Deze zoektocht resulteerde in een consortium van zes bedrijven. Cap Gemini zorgt voor de training van docenten, NL-net regelt de Internet-verbinding, Netscape is verantwoordelijk voor de navigatie op Internet en intranet. Digital verzorgt de hardware en netwerken en NOB Interactive neemt de programmatuur voor zijn rekening. De deelnemende scholen ontvangen derhalve een compleet pakket van software, hardware, ondersteuning en helpdesk. Sponsors bekostigen het grootste deel van Schoolweb. Diverse bedrijven betalen geld om informatie te mogen geven op het Web. "Met name de uitgevers van educatieve software hebben veel belangstelling om op deze manier hun producten te introduceren", licht directeur A. Oosterhuis van Aromedia toe. Als alles volgens plan verloopt, dan krijgen volgend schooljaar alle scholen toegang tot Schoolweb.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-28T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.