TNO maakt megafoto

TNO heeft de grootste digitale foto ter wereld gemaakt. De panoramafoto van Delft telt in totaal 2,5 miljard pixels en is 7,5 gigabyte groot. Als de foto met een resolutie van driehonderd dpi zou worden afgedrukt, levert dat een formaat op van 6,67 bij 2,67 meter.

  
Bovenop het Elektrotechniek-gebouw van de TU Delft wordt de camera in stelling gebracht (foto links). Die camera (foto rechts) neemt in vijf kwartier tijd detailfoto's van Delft en omgeving die vervolgens digitaal bewerkt worden tot één grote foto van 7,5 gigabyte.
Medewerkers van TNO namen de foto vanaf het bijna honderd meter hoge gebouw van Elektrotechniek van de TU Delft. Het is mogelijk om met hoge resolutie continu in te zoomen op Delft en haar directe omgeving; zo zijn de ramen van verschillende ministeries in Den Haag te tellen. Als het beeld door de kromming van de aarde en de atmosfeer niet zou worden verstoord, zou de Mont Blanc ter grootte van een duimnagel te zien zijn, aldus TNO in haar persbericht.
De foto is niet gemaakt met een speciale camera, maar met een moderne consumentencamera en een sterke lens. Volledig geautomatiseerd zijn ongeveer zeshonderd detailfoto's genomen die elkaar telkens deels overlappen. Deze beelden zijn met beeldbewerking door de computer aan elkaar geplakt tot één reusachtige foto van 78.797 bij 31.565 pixels.
De totale opnametijd bedroeg 1 uur en 15 minuten. Het nemen van een foto en het automatisch bewegen van de camera naar een nieuwe positie duurde ongeveer zeven seconden per foto. Hierdoor zijn op de foto ook enkele merkwaardige beelden te vinden op de randen van overlappende foto's: kerkklokken geven verschillende tijden aan, een auto lijkt in een bus geparkeerd en er loopt een man zonder romp.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-26T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.