Surf tevreden met miljoenen van minister

Geld bestemd voor ICT in hoger onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen draagt in 1999 4,5 miljoen gulden bij aan ICT in het hoger onderwijs. Dit heeft minister Loek Hermans toegezegd tijdens het congres van het samenwerkingsverband van het hoger onderwijs.

Het extra geld is bestemd voor het educatiefonds van Surf. Hermans noemt het fonds een goed initiatief, dat de steun van de overheid verdient. De minister kon nog niet aangeven hoe hij Surf gaat steunen na 1999. De stichting is volgens een woordvoerster tevreden met de bijdrage. "We hadden om 20 miljoen gevraagd, maar dat is wel erg veel geld. Met dit bedrag kunnen we in ieder geval vooruit, met name omdat het bedrijfsleven nu dezelfde bijdrage zal leveren."

Stimulans

Het educatiefonds van Surf zal ICT-projecten stimuleren in het hoger onderwijs. Hermans vindt het initiatief een goed voorbeeld van een project waarbij samenwerking tussen de instellingen van het hoger onderwijs onderling en met het bedrijfsleven voorop staat. Surf zal nu de plannen uitwerken. De instellingen kunnen projectvoorstellen indienen. De stichting beoordeelt vervolgens of het voorstel voor subsidie in aanmerking komt.
Het ministerie heeft opdracht gegeven voor twee onderzoeken die een toekomstbeeld moeten creëren voor de integratie van ICT in het hoger onderwijs. De grote injectie van de overheid is tot nu toe voornamelijk bestemd voor het primair en voortgezet onderwijs en de lerarenopleidingen.

Gigaport

Minister Hermans kon nog geen tipje van de sluier oplichten over zijn nieuwe ICT-plannen voor het onderwijs. Hij kondigde vlak na zijn aantreden aan met nieuwe plannen te komen. Deze vervangen het project Investeren in Voorsprong van zijn voorganger Jo Ritzen. "Ik kom hiermee tussen 15 december en 15 januari naar buiten." De bewindsman zei dat aan de ontwikkeling van ICT in het onderwijs aan grote onzekerheid kleeft. "Deze factor moeten we maar voor lief nemen. Want ICT-vaardigheden vormen met lezen, schrijven en rekenen de basis van het onderwijs."
Hermans riep het bedrijfsleven op gebruik te maken van Gigaport. Het kabinet trok onlangs 142 miljoen gulden uit de aardgasbaten uit voor dit project. "De doel van Gigaport is het beschikbaar stellen van infrastructuur. Dit moet bijdragen aan de economische ontwikkeling van de IT-branche. De bedrijven moeten er natuurlijk wel iets mee doen. Gigaport valt en staat met de mate waarvan er gebruik wordt gemaakt."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-20T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.