Baan in automatisering niet populair bij scholieren

Scholieren tussen de 13 en 19 jaar lopen niet warm voor een carrière in de automatisering. Ondanks de grote tekorten aan personeel in deze sector komt de IT niet voor in de top-10 van voorkeuren van deze groep.

Dit blijkt uit het onderzoek 'De jeugd van tegenwoordig over de arbeidsmarkt van morgen', van het Arbeidsmarkt Communicatie Adviesbureau (ACA). Slechts 1,4 procent van de jongeren noemt automatisering als favoriete beroepsgroep. Onder jongens was dit 3,3 procent; van de meisjes stemde 0,8 procent voor deze sector. Dit wil zeggen dat acht van de 245 ondervraagde jongens en zes van de 755 responderende meisjes wel iets zien in een IT-carrière. Volgens Sandrina Masullo van ACA kunnen jongeren zich weinig voorstellen bij een baan in de automatisering. "Ze denken dat ze de hele dag achter de computer moeten zitten." Werk in de verpleging past veel beter in de belevingswereld van de jeugd. De geringe populariteit van een baan in de IT-sector valt voor een groot deel terug te voeren op dit onduidelijke beeld. Opvallend is dat jongeren die wel een baan in de automatisering ambiëren tevens aangeven dat zij veel geld verdienen erg belangrijk vinden.

Allochtonen

Een baan in de automatisering is het populairst bij leerlingen van het voorbereidend beroepsonderwijs -hoewel het gaat om slechts 2,2 procent. Van de vwo-scholieren heeft slechts 1 procent interesse in een IT-beroep. Opvallend is dat allochtone jongeren (4,9 procent) meer geïnteresseerd zijn in een baan in de automatisering dan autochtonen (0,8 procent). Masullo geeft aan dat uit het onderzoek tevens blijkt dat allochtone jongeren meer belang hechten aan geld verdienen dan autochtonen. Een baan in de automatisering ligt dan kennelijk meer voor de hand.
Verder valt het op dat automatisering het hoogst scoort onder scholieren uit West-Nederland en het laagst in het noorden.  MC
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-11-13T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.