Bedrijven zoeken samenwerking met hogescholen

Peter Kodde van Getronics Education: 'We moeten de muur slechten'

Het bedrijfsleven start steeds vaker samenwerkingsverbanden met hogescholen. Het tekort aan opgeleide informatici en de kloof tussen de theorie op de scholen en de praktijk zijn de voornaamste redenen voor deze toenadering. "Er gaapt al jaren een gat tussen de kwaliteiten van afgestudeerden en de wensen van de ondernemingen", aldus Peter Kodde van Getronics Education.

Océ, de Venlose fabrikant van kopieer- en printapparatuur, is onlangs een informatica-opleiding gestart. De leergang van twee jaar is een samenwerking tussen het bedrijf, de Fontys Hogescholen in Venlo en Eindhoven, de Open Universiteit en de TU in Eindhoven. Océ heeft dit initiatief genomen om het tekort aan technisch opgeleide informatici weg te werken. "Deze ontwikkeling heeft zeker niet onze voorkeur", zegt hoofd personeelsontwikkeling J. van der Elst. "We hebben liever dat het reguliere onderwijs voldoende studenten aflevert waarvan het niveau aansluit op ons bedrijf. Maar ja, we moeten wel. Dat Océ deze opleiding is gestart, betekent overigens niet dat we ontevreden zijn over de opleidingen Informatica."
De deelnemers ontvangen aan het eind van de opleiding een diploma. "Dit papiertje heeft veel waarde voor de cursisten, ze verbeteren hun positie op de arbeidsmarkt. Omdat dit een nadelige uitwerking kan hebben voor Océ, nemen we clausules op in de contracten. Als de deelnemers binnen een bepaalde termijn vertrekken, dan willen we een vergoeding", aldus Van der Elst. De kosten van de opleiding voor Océ bedragen anderhalf miljoen gulden.

Examen op hbo-niveau

Getronics verwacht begin 1998 te starten met een opleiding in samenwerking met de Haagse Hogeschool. "We hopen de muur tussen de bedrijven en hogescholen op deze manier te slechten", aldus Kodde. Na een toelatingstoets kunnen cursisten een zogenaamde kopopleiding volgen aan de hogeschool. Na twee jaar krijgen de deelnemers de mogelijkheid om een examen op hbo-niveau af te leggen. "We merken dat een groot aantal afgestudeerden nog veel moet bijleren na indiensttreding bij Getronics. Ze kunnen niet direct aan de slag", licht Kodde toe. Een samenwerkingsverband met de hogeschool lag dan ook voor de hand. Daarnaast bestaat er een overeenkomst tussen Getronics en de Haagse school, bedoeld om de scheiding tussen bedrijfsleergangen en informatica-opleidingen op te heffen. Het jonge telecombedrijf Telfort heeft zeer recentelijk een convenant gesloten met de Hogeschool in Rijswijk. Docenten van de school zullen een tijd meelopen op het bedrijf en specialisten van Telfort gaan doceren op de hogeschool. "Het gaat om IT- en telecommunicatievakken", licht directeur personeelszaken Hans Keulenaar van Telfort toe.

Jaloers

CMG kijkt volgens adjunct-directeur C. Weug van personeelszaken jaloers naar het initiatief van Océ. "Tja, dat is een aantrekkelijk idee. We kijken er met afgunst naar." Het softwarehuis is eveneens serieus op zoek naar een constructie met hogescholen. Begin dit jaar startte de onderneming een proef aan de scholen in Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. Drie groepen van zestien studenten konden vier studiepunten halen in de CMG-klas. De opleiding is inmiddels geëindigd. "We hebben de proef geëvalueerd. Onze conclusie luidde dat het een leuk initiatief was, maar dat het teveel tijd van onze mensen in beslag nam", licht Weug toe. Toch sluit de CMG-medewerker niet uit dat de onderneming opnieuw les gaat geven aan de hogescholen. "Wij komen op deze manier eerder in contact met kandidaat-werknemers. Binnenkort praten we verder."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-14T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.