Vaart achter opleiding docent informatica

Over de docentenopleiding informatica wordt al een aantal jaren gesteggeld. Het ziet er nu naar uit dat deze volgend jaar september start.

CODI
De afgelopen 2,5 jaar zijn geen docenten informatica meer opgeleid. Vanaf 1998 schoolde het CODI (Consortium Omscholing Docenten Informatica) 334 docenten om tot docent informatica. Nog één student volgt die opleiding. Als hij klaar is, heft het CODI zich op. Er moet dan een reguliere opleiding zijn.
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) is al gestart met de opleiding tot docent informatica, met één student. "Deze student weet dat het nog niet zeker is dat de bevoegdheid er komt. Hij kan nog een andere richting inslaan, mocht dat niet gebeuren, maar we zijn ervan uitgegaan dat het rondkomt", vertelt Martin Goedhart van de RUG.
De Technische Universiteiten van Delft, Eindhoven en Twente, en de Universiteit van Utrecht hebben inmiddels een aanvraag ingediend. Eind november volgt een vraaggesprek met de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie, die controleert of de opzet van de opleiding voldoet aan de eisen. Daarna volgt een doelmatigheidstoets van het ministerie van Onderwijs. Als gebleken is dat er behoefte is aan de opleiding, krijgen de afgestudeerden lesbevoegdheid. "De staatssecretaris heeft al toegezegd dat die bevoegdheid er komt", aldus Goedhart.

Slag om de arm

Het ministerie van Onderwijs houdt nog een slag om de arm. "Het gaat niet zo heel lang meer duren", zegt voorlichter Bert Brehm. Een concrete termijn kan hij niet noemen. "Er wordt nu aan gewerkt. Het gaat geen jaren meer duren."
Mocht de minister de lesbevoegdheid toekennen aan de studenten van de drie TU's en de UU, dan wil dat nog niet zeggen dat de studenten van de RUG die ook krijgen. De Groningse universiteit heeft namelijk voor een andere procedure gekozen. De opleiding wordt een nieuwe richting binnen de bestaande master 'Educatie en communicatie in de wiskunde en de natuurwetenschappen'. "Onze juristen hebben laten weten dat we het op de juiste manier aangepakt hebben", zegt Goedhart. Bovendien kan een student die is afgestudeerd aan de RUG nog dispensatie krijgen van de onderwijsinspectie. "Formeel zijn de studenten dan niet bevoegd, maar als kan worden aangetoond dat er een tekort is aan informaticadocenten, mogen ze wel voor de klas staan", aldus Brehm.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-18T00:00:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.