Hoogleraar Verrijn Stuart overleden

Professor Alexander Verrijn Stuart is vorige week op 81-jarige leeftijd overleden. Hij geldt als een van de grondleggers van de Nederlandse informatica.

Verrijn Stuart was emeritus hoogleraar informatica aan de Rijksuniversiteit Leiden. Hij fungeerde in de jaren zeventig als voorzitter van een commissie van de Academische Raad die in opdracht van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen een advies moest uitbrengen over hoe het universitair informaticaonderwijs en -onderzoek in Nederland opgezet moest worden. Daarover liep al een tijd een controverse: een stroming onder aanvoering van de vermaarde informaticus Edsger Dijkstra vond een aparte studie onnodig en beschouwde informatica als toegepaste wiskunde. Een studie rond bestuurlijke informatica was hen helemaal een gruwel. Pas in 1981 werd de studierichting informatica door het ministerie officieel erkend. Het animo bleef laag, maar toen de Universiteit Leiden er succes mee kreeg, volgden de andere universiteiten massaal.
Verrijn Stuart bewoog zich actief in de it-wereld, zowel in binnen- als buitenland. Hij was lid van de International Federation of Information Processing (Ifip) en heeft diverse publicaties op zijn naam straan (zie http://www.liacs.nl/~verrynst). Hij hield zich vooal bezig met de theorie en de architectuur van informatiesystemen. Ook na zijn emiritaat bleef hij actief. Zo zou hij spreken op het Landelijk Architectuur Congres op 30 november/1 december aanstaande.
In zijn vrij tijd was Verrijn Stuart een vermaard alpinist. Hij leidde de eerste Nederlandse expeditie naar de Mount Everest in 1982. Ook heeft hij een aantal malen het Elfstedenkruisje gehaald. Verrijn Stuart was in de familie de derde generatie die hoogleraar werd. Zijn opa was in 1899 de eerste directeur van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). Zijn vader Gerard Verrijn Stuart was een bekende econoom en oud-voorzitter van de SER.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-11-05T00:00:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.