Risseeuw doorbreekt muren ICT-branche

Trude Maas: "Rapport niet belangrijkste werk van taakgroep"

Het belangrijkste resultaat van de taakgroep 'Werken aan ICT' is dat verschillende partijen in de sector met elkaar in contact zijn getreden. Dit zegt Trude Maas, die als projectleider betrokken was bij de commissie-Risseeuw. "De ICT-branche is aan het netwerken geslagen".

De taakgroep 'Werken aan ICT' heeft onder leiding van Ton Risseeuw, voormalig directeur van Getronics, ongeveer vijf maanden gewerkt aan tien adviezen inzake de problematiek op de arbeidsmarkt voor automatiseerders. De commissie deed dit in opdracht van ministers Annemarie Jorritsma van Economische Zaken en Loek Hermans van Onderwijs. Volgens Trude Maas, werkzaam bij Hay Management Consultants, is het rapport niet de belangrijkste bijdrage van Risseeuw en consorten.
"Gaandeweg het traject zagen wij in dat het rapport niet het boeiendste resultaat zou zijn. Veel belangrijker is dat er beweging is gekomen in de branche", aldus Maas. "Verschillende partijen zijn bij elkaar gekomen om de krapte op de arbeidsmarkt te bestrijden."

Cohesie

Het keur aan gesprekken en nieuwe overlegorganen zorgt in de ogen van Maas voor meer cohesie in de branche. Zo zijn bijvoorbeeld de privé-opleidingen en reguliere onderwijsinstellingen bij elkaar aan tafel geschoven. Dit was nog niet eerder gebeurd. Ook het Platform Onderwijs en Arbeidsmarkt, een initiatief van branche-organisaties Fenit en Vereniging ICT Nederland, ontstond niet toevallig in het tijdperk van de taakgroep.
Daarnaast hebben enkele leden van de taakgroep projecten geadopteerd. Zo gaat Leen Zevenbergen, directeur van Origin Nederland, zich sterk maken voor het project dat vrouwen naar de IT moet lokken. Frans van Vught zal de ICT Networking Academy aanwakkeren, een portaal voor aanbieders en gebruikers van IT-opleidingen. Het is de bedoeling dat zij het voortouw nemen in deze geadopteerde projecten, zodat anderen zich aansluiten. "Het handige van het hoge bobo-gehalte van de groep is dat mensen sneller 'ja' zeggen op verzoeken", zegt Maas.

Uitwerking

De voormalig senator van de PvdA verwacht dat de markt nu zelf de aanbevelingen van Risseeuw voor een groot deel uitwerkt. "Het zou enorm jammer zijn als aanbevelingen in de lucht blijven hangen. Ik zie wel signalen dat de bedrijven ermee aan de slag gaan. En als ze het niet doen? Tja, dan is de krapte op de arbeidsmarkt kennelijk niet zo enorm groot."
Niet alleen bedrijven moeten de adviezen uitwerken, ook voor de overheid is een taak weggelegd. De betrokken ministers komen ongeveer in maart met een reactie op het werk van de taakgroep. Daarnaast moet de overheid faciliteren en middelen vrijmaken om de uitwerking mogelijk te maken. Op het gebied van onderwijs speelt de regering natuurlijk een grote rol. "De overheid moet bijvoorbeeld stimuleren dat ICT ook in andere dan alleen niet-informaticaopleidingen een plaats krijgt. Aan de andere kant maakt ook de hbo-raad zich hier sterk voor."

Profielen

De taakgroep legt in zijn adviezen de nadruk op nieuwe samenwerkingen tussen onderwijs en bedrijfsleven. Maas acht de wederzijdse belangen voldoende om ervan uit te kunnen gaan dat de betrokken partijen zelf initiatieven gaan ontwikkelen.
Ze betreurt achteraf wel dat in het rapport niets is opgenomen over de beroepsprofielen. "Het onderwijs heeft behoefte aan eindtermen en de bedrijven aan duidelijke loopbaanprofielen. Dit moet op elkaar worden afgestemd. Wij dachten dat er geen duwtje nodig was om de krachten te mobiliseren. Maar de beide partijen moeten nog wel over hun eigen schaduw heen springen. Op dit gebied hadden wij wat meer kunnen doen. Hier valt winst te boeken."
De aanbevelingen van Risseeuw zullen niet van de een op de andere dag resultaat opleveren. Trude Maas vindt dat meer aandacht voor de productiviteit nodig is. "IT-bedrijven werken vaak aan langdurige projecten, die ook nog wel eens uitlopen. Hierdoor zijn ze de schaarse specialisten te lang kwijt aan deze opdrachten. Als ze dit beter aanpakken, hebben de ondernemingen minder last van de personeelstekorten."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-11-12T00:00:00.000Z Michiel Couzy