Klas neemt digitale schooltas in gebruik

Staatssecretaris Tineke Netelenbos van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap startte vorige week vrijdag een proef met een digitale schooltas, de eMate, op het Comenius College in Uden.

Dertig leerlingen van de brugklas kregen de digitale schooltas mee naar huis. De kosten komen grotendeels op rekening van het ministerie, dat de proef subsidieert. "We gaan het langzaam opbouwen. In de eerste fase zal het gaan om eenvoudige invuloefeningen en het bijhouden van de elektronische agenda" aldus ICT-coördinator Paul van Goethem op de school. "We streven naar een integratie van 100 procent aan het einde van dit jaar. Proefwerken, huiswerk, groepsopdrachten, we gebruiken de eMate voor alles. Kinderen blijken nu al aardig met het apparaat uit de voeten te kunnen. Helemaal vrij van kinderziektes is het project natuurlijk niet. Zo kost het ontwikkelen van bruikbaar lesmateriaal ons tijd en moeite." De Hogeschool van Utrecht begeleidt de docenten in Uden.

Mobiel studeren

Apple Computer heeft de eMate vorige week in de Amsterdamse Rai officieel in Nederland geïntroduceerd. De 'digitale schooltas' is al sinds begin dit jaar in de Verenigde Staten te verkrijgen. Het product is voornamelijk bedoeld voor het onderwijs. De mobiele computer is gebaseerd op Newton en biedt de meest gebruikelijke functies van een personal computer. De eMate weegt minder dan twee kilo en past in een schooltas, waardoor scholieren niet meer gebonden zijn aan het klaslokaal. De speciale behuizing van de computer is berekend op gebruik door spelende kinderen. Het is mogelijk om gegevens via het toetsenbord of door een stift in te voeren. Apple verwacht dat de eMate aansluit op de behoeften van het onderwijs. "Studenten kunnen nu overal en altijd studeren", lichtte vice-president Nigel Turner van de Europese marketingafdeling toe. MC

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-11-07T00:00:00.000Z Michiel Couzy
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.