Werk te over voor ict-studenten

Hoewel ict-opleidingen de daling van aanmeldingen zien stabiliseren, zal de markt pas over een paar jaar weer kunnen profiteren van genoeg afgestudeerden. "We zitten natuurlijk met de vierjarige cyclus."

Het bedrijfsleven en onderwijs onderschrijven het tekort aan ict'ers op de arbeidsmarkt. Computable berichtte vorige week dat Ernst & Young tekort op tweeduizend raamt voor 2006. "Ik denk dat ze met dat aantal zelfs nog aan de lage kant zitten", zegt Deny Smeets, directeur van de Informatica Communicatie Academie van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. "Het is een terugkerend thema: zodra de markt aantrekt, zitten we met tekorten."
"De schaarste in de markt is niet zozeer een kwestie van aantallen, maar een perceptie", vult Henk Wesselo aan, directeur Human Resources bij Capgemini. Wesselo ziet twee tegenbewegingen in de markt. "Ten eerste een forse toename van outsourcing en daarnaast globalisatie. De schaarste versnelt deze processen." Ook Henk Gort, HR-directeur bij Oracle ziet deze trends. "Ik maak onderscheid tussen plaatsonbepaald en plaatsbepaald werk. Het plaatsonbepaalde werk zoals onderhoud en ondersteuning gaat verschuiven naar het buitenland. Plaatsbepaald werk, zoals implementaties bij de klant, blijft in Nederland, en daar gaan de tekorten ontstaan."

Imagoprobleem

De ict-opleidingen sluiten goed aan bij de markt, vindt Wesselo. "Maar ik vind het aantal afstuderenden belangrijker dan de kwaliteit van de opleidingen. Het dalend aantal studenten dat van een ict-opleiding afkomt is zorgelijk." Ook Gort signaleert het gat tussen de marktvraag en het aanbod van "mensen die een speciale opleiding in deze richting hebben gevolgd". "Dat leidt tot inspanningen om mensen uit aanpalende gebieden om- en bij te scholen."
Studenten aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hebben geen problemen om stageplaatsen en werk te vinden, laat Smeets weten. Hij merkt wel dat het aantal aanmeldingen voor zijn opleiding nog steeds afneemt. Anderzijds ziet hij de belangstelling voor technische opleidingen weer toenemen. "We zitten met een vierjarige cyclus, dus de komende jaren zal het aantal afgestudeerden niet kunnen voldoen aan de vraag uit de markt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-11-11T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.